Oorlog / explosie
Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Europees Arrestatiebevel uitgegeven voor Oekraïner in Nord Stream-aanslagen

Een Duitse rechter heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Oekraïner Volodymyr Z., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen op de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee.

Verdachte Betrokken bij Aanslagen

Volodymyr Z., die in Kyiv als duikinstructeur werkte, zou een van de zes bemanningsleden zijn geweest van het zeilschip dat vermoedelijk is gebruikt bij de aanslagen. Deze explosies op de Nord Stream-pijpleidingen, die gas van Rusland naar Europa transporteren, hebben vorig jaar geleid tot grote internationale spanningen en onderzoeken.

Uitleveringsverzoek aan Polen

De verdachte bevindt zich volgens rapporten momenteel in Warschau. Duitsland heeft een verzoek ingediend bij Polen voor zijn uitlevering, maar dit verzoek is tot nu toe door Polen genegeerd. Polen, een belangrijke bondgenoot van Oekraïne, zou herhaaldelijk hebben tegengewerkt aan het Duitse onderzoek naar de aanslagen. Volgens Poolse autoriteiten zou Volodymyr Z. begin vorige maand naar Oekraïne zijn gereisd, wat het uitleveringsverzoek nog gecompliceerder maakt.

Problemen in Onderzoek

Duitse media melden dat Volodymyr Z. niet in het systeem stond ingevoerd, waardoor hij niet werd opgemerkt door grenswachten. Dit heeft tot zorgen geleid over de effectiviteit van het internationale opsporingssysteem.

De Duitse justitie heeft tot nu toe niet gereageerd op de berichtgeving rondom deze kwestie. Het blijft onduidelijk hoe het verdere onderzoek en de mogelijke uitlevering zich zullen ontwikkelen.