Parijs
Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Franse justitie start onderzoek naar online agressie Algerijnse boksster Imane Khelif

Het Openbaar Ministerie in Frankrijk heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend naar de online agressie en intimidatie gericht tegen de Algerijnse boksster Imane Khelif.

Deze stap volgt op een aanklacht die Khelif heeft ingediend wegens de vermeende verspreiding van haatdragende berichten op sociale media.

Aanklacht Tegen Sociale Media en Bekenden

Imane Khelif heeft juridische stappen ondernomen tegen het sociale medium X, evenals tegen eigenaar Elon Musk en schrijfster J.K. Rowling. Khelif beschuldigt hen van het verspreiden van berichten die impliceren dat zij een man zou zijn, wat heeft geleid tot aanzienlijke online intimidatie.

Inhoud van de Berichten

Tijdens de Zomerspelen in Parijs werd Khelif geconfronteerd met een golf van vrouwonvriendelijke, racistische en seksistische opmerkingen op sociale media. Deze berichten kregen brede verspreiding en werden miljoenen keren bekeken, wat de ernst van de intimidatie vergrootte.

Onderzoeksfocus en Aanklachten

De aanklacht richt zich op “cyberintimidatie op basis van geslacht, publieke belediging op basis van geslacht, publiek aanzetten tot discriminatie en publieke belediging op basis van afkomst”. Dit benadrukt de serieuze aard van de beschuldigingen en de impact die de online haatcampagne heeft gehad op Khelif.

Juridische Procedures

In Frankrijk kan een aanklacht tegen een sociaal medium worden behandeld als een aanklacht tegen “onbekende personen”. Dit betekent dat het Openbaar Ministerie in staat is om een grondig onderzoek te doen naar iedereen die betrokken is bij het verspreiden van de haatdragende berichten.

Status van Verdachten

Op dit moment is het niet bekend of er al specifieke verdachten zijn geïdentificeerd in het onderzoek. Het onderzoek blijft lopend terwijl de autoriteiten trachten de verantwoordelijkheden en de omvang van de online intimidatie vast te stellen.