Justitie onderzoekt agent die schoot op auto met verdachten die onschuldig bleken

Op 13 januari 2024 vond er een schietincident plaats in Leeuwarden, in de omgeving van de Drachtsterweg, waarbij een persoon gewond raakte.

Het schot werd gelost door een agent van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties, die betrokken was bij een politieactie na een melding van een inbraak en bedreiging met een wapen in het nabijgelegen Hempens. Het incident heeft geleid tot een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM).

Verloop van het Incident

De politie kreeg na middernacht een melding van een inbraak aan de Reintje Visser-Beardastrjitte in Hempens. Daarbij zou een slachtoffer zijn bedreigd met een wapen, hoewel niemand daadwerkelijk gewond raakte. Twee verdachten zouden zijn gevlucht, waarop de politie een zoekactie startte.

Tijdens deze actie zagen agenten van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties een mogelijk verdacht voertuig in de buurt van de Drachtsterweg. In een poging om de inzittenden te controleren, stopten de agenten het voertuig. Op een gegeven moment ging de auto er echter vandoor, waarna de politie het vuur opende. Kort daarna raakte het voertuig van de weg bij het Drachtsterplein, wat resulteerde in ernstige verwondingen voor de twee inzittenden. Beide personen werden naar het ziekenhuis gebracht en later aangehouden.

Rijksrecherche Onderzoekt en OM Start Strafrechtelijk Onderzoek

De Rijksrecherche heeft inmiddels het feitenonderzoek naar het schietincident afgerond. De bevindingen van dit onderzoek hebben ertoe geleid dat het OM vermoedt dat de betrokken agent mogelijk niet volgens de geldende geweldsinstructies heeft gehandeld. Om deze reden heeft het OM besloten een strafrechtelijk onderzoek te starten. De agent is inmiddels als verdachte aangemerkt en zal worden verhoord in verband met het incident.

Onjuiste Verdachte

Uit het onderzoek is gebleken dat de inzittenden van het beschoten voertuig niets te maken hadden met de inbraak en bedreiging in Hempens, waardoor het incident nog meer vraagtekens oproept over de proportionaliteit van het geweld dat werd gebruikt.

Vervolgonderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek zal zich richten op het handelen van de agent tijdens het schietincident en zal bepalen of er sprake is geweest van onrechtmatig gebruik van geweld. Het OM zal op basis van de onderzoeksresultaten beslissen over eventuele vervolgstappen.