Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

7 jaar cel geëist voor doden vrouw in Veghel met lampenkabel in eigen bed

In september 2023 werd de gemeenschap van Veghel opgeschrikt door de tragische dood van een vrouw in haar eigen woning.

Haar 67-jarige echtgenoot heeft vandaag voor de rechter gestaan, waar het Openbaar Ministerie (OM) zeven jaar gevangenisstraf tegen hem heeft geëist. Het incident vond plaats op 25 september 2023, toen de man rond 9.05 uur zelf de politie belde en meldde dat hij zijn vrouw om het leven had gebracht.

Wurging met Lampenkabel

De politie was snel ter plaatse en trof de vrouw levenloos aan in het echtelijk bed. De man werd direct aangehouden als verdachte. In zijn verklaring aan de politie gaf hij toe dat hij zijn vrouw had gewurgd met de kabel van een schemerlampje. Dit werd later bevestigd door forensisch onderzoek en het sectierapport, die de sporen van wurging aan het licht brachten. Hoewel de man openlijk heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor haar dood, blijft het motief onduidelijk, zelfs voor de verdachte zelf.

Slaaponderzoek als Verweer

In een poging om de gebeurtenissen beter te begrijpen, werd er uitgebreid slaaponderzoek uitgevoerd. Hierbij kwamen aanwijzingen naar voren dat de verdachte mogelijk leed aan een zeldzame slaapstoornis, waarbij hij tijdens zijn slaap zijn dromen zou kunnen uitbeelden. Dit zou betekenen dat hij zijn vrouw in zijn slaap had kunnen ombrengen. Het onderzoek leverde echter geen definitieve conclusie op; de aanwezigheid van de slaapstoornis kon noch bevestigd, noch uitgesloten worden.

OM: Geen Ongeval, maar Opzet

Het OM is van mening dat de man zijn vrouw niet in zijn slaap heeft omgebracht. Volgens de officier van justitie zou de man vóór het fatale incident zijn opgestaan, een kort gesprek met zijn vrouw hebben gevoerd, zich hebben aangekleed en vervolgens de lamp hebben gepakt. De gedetailleerde verklaringen van de verdachte over wat er die ochtend in de slaapkamer gebeurde, en het feit dat de veronderstelde slaapstoornis uiterst zeldzaam is, sterken het OM in het geloof dat de man met opzet handelde.

Eindoordeel en Eis van het OM

De officier van justitie benadrukte in de rechtszaal dat iedereen recht heeft op leven en dat niemand het recht heeft om dat van een ander af te nemen. Hoewel de man spijt betuigt en het gemis groot is, acht het OM het noodzakelijk om hem verantwoordelijk te houden voor zijn daden. Daarom is er een straf van zeven jaar gevangenisstraf geëist voor doodslag. De rechter zal over twee weken uitspraak doen in deze zaak.