© Crime Nieuws

Ex politieagent uit Enschede krijgt jaren celstraf voor grootschalige kweek wiet en fraude

De rechtbank Overijssel heeft een 39-jarige man uit Enschede veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar.

De man werd schuldig bevonden aan grootschalige hennepteelt, diefstal van elektriciteit, misbruik van persoonsgegevens en het gebruik van een vervalst zorgdiploma om onbevoegd in de zorg te werken.

Grootschalige Hennepteelt en Schijnconstructies

De veroordeelde man was eigenaar of huurder van vijf panden waarin professioneel ingerichte hennepkwekerijen werden aangetroffen, met een omvang variërend van 400 tot meer dan 1300 planten. Om zijn betrokkenheid bij deze kwekerijen te verhullen, gebruikte hij een schijnconstructie waarbij hij identificerende persoonsgegevens van anderen, waaronder oud-huurders, gebruikte om energiecontracten af te sluiten. Deze constructie leidde ertoe dat verschillende personen, vaak in kwetsbare posities, in de problemen kwamen. Daarnaast werd de man verantwoordelijk gehouden voor het illegaal aftappen van elektriciteit om de kwekerijen van stroom te voorzien.

Fraude met Vals Zorgdiploma

Naast zijn betrokkenheid bij de hennepteelt, maakte de man gebruik van een vervalst zorgdiploma, waardoor hij zonder de juiste kwalificaties als zelfstandig zorgverlener (ZZP’er) in de zorgsector kon werken. Dit creëerde grote risico’s, aangezien hij werkte met een zeer kwetsbare doelgroep. Ook hier maakte hij misbruik van kwetsbare slachtoffers voor eigen financieel gewin.

Eerdere Waarschuwingen en Verzwaarde Straf

De veroordeelde was geen onbekende voor justitie. Hij had in het verleden al een taakstraf gekregen voor zijn betrokkenheid bij een hennepkwekerij en was eerder politieagent, wat zijn verantwoordelijkheid zou moeten vergroten. Daarnaast was er een bewustwordingsgesprek met hem gevoerd, en had hij een waarschuwingsbrief ontvangen van de gemeente Enschede vanwege de aanwezigheid van een hennepkwekerij in een van zijn panden. Deze eerdere waarschuwingen werden door de rechtbank in strafverzwarende zin meegewogen bij het bepalen van zijn straf.

Toekomstige Ontnemingsvordering

Naast de uitgesproken gevangenisstraf zal de rechtbank later dit jaar de ontnemingsvordering behandelen, ingediend door de officier van justitie. Hierbij zal worden beoordeeld welk financieel voordeel de man heeft behaald door zijn criminele activiteiten, en zal mogelijk worden besloten tot ontneming van dit voordeel.

Deze zaak benadrukt de ernstige gevolgen van georganiseerde criminaliteit en fraude, en de straf die daarop volgt, zelfs voor een voormalig politieagent die beter had moeten weten.