© Crime-Nieuws.nl

Marokkaanse koning Mohammed VI verleent gratie aan 4831 personen betrokken bij cannabis

Koning Mohammed VI van Marokko heeft recentelijk gratie verleend aan maar liefst 4.831 personen die betrokken waren bij de verbouwing van cannabis.

Deze gratie omvat zowel veroordeelden als verdachten en mensen die nog gezocht werden. Deze omvangrijke maatregel markeert een significante stap in het beleid ten aanzien van cannabisgerelateerde zaken in Marokko.

Legaliteit van Cannabis

Sinds 2021 is cannabis legaal voor teelt in Marokko, specifiek voor de farmaceutische industrie. Hoewel de gratie niet expliciet werd gekoppeld aan deze verandering in wetgeving, is het mogelijk dat de recente legalisatie van cannabis een rol heeft gespeeld in het besluit om zoveel betrokkenen gratie te verlenen.

Andere Gevangen

Naast de betrokkenen bij de cannabistelers ontvingen ook 685 andere personen gratie. Deze groep omvat gevangenen die hun straf niet langer hoeven uit te zitten, levenslang veroordeelden die een strafvermindering kregen, en mensen die vervroegd vrij kwamen na betaling van een boete. Deze maatregel benadrukt een bredere benadering van strafrechtelijke amnestie.

Feestdag en Gratie

De gratie werd verleend ter gelegenheid van de Dag van de Revolutie van de Koning en het Volk, die de onafhankelijkheid van Marokko in de jaren vijftig herdenkt. Deze jaarlijkse feestdag is traditioneel een moment waarop gratie wordt verleend, wat het gebruik van deze gelegenheid voor amnestie verklaart.

Ongebruikelijke Maatregel

Het is zeldzaam dat een dergelijke grote groep mensen tegelijkertijd gratie ontvangt in Marokko. Deze ongebruikelijke maatregel onderstreept de opmerkelijke aard van de recente amnestie en de verandering in het beleid ten aanzien van cannabisgerelateerde zaken.