Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Voormalige commandant Spaanse politie verdacht van doodschieten meerdere personen

De Mossos d’Esquadra, de regionale politie van Catalonië, zijn bezig met een onderzoek naar de tragische dood van drie mensen in de gemeenten Rubí en Castellbisbal, beide gelegen in de provincie Barcelona.

De hoofdverdachte in deze gruwelijke zaak is Juan Fortuny de Pedro, een voormalige commandant van de Nationale Politie in Catalonië. Hij wordt ervan verdacht zijn ex-partner en huidige partner te hebben vermoord voordat hij zelfmoord pleegde.

Ontdekking van de Lichamen

Op dinsdagochtend, 20 augustus, ontving de politie een melding over het lichaam van een vrouw dat was gevonden in een woning aan de Carrer de la Música in Rubí. Kort daarna, in Castellbisbal, werden in een huis aan de Carrer Bellesguard de lichamen van een andere vrouw en een man aangetroffen. Dit huis was het woonadres van Fortuny en zijn huidige partner. De vondst van de lichamen werd gedaan door de oudste dochter van het stel, die onmiddellijk de politie inlichtte.

Achtergrond van de Verdachte

Juan Fortuny de Pedro was een voormalige commandant met een lange en gerespecteerde loopbaan bij de Nationale Politie. Hij diende 44 jaar en ging in januari 2023 met pensioen. Zijn pensioen werd destijds gevierd met een ceremonieel eerbetoon op het hoofdkantoor van de politie in Barcelona. De tragische gebeurtenissen hebben diepe schokgolven veroorzaakt, mede gezien zijn status en achtergrond.

Politieonderzoek en Reacties

Uit het politieonderzoek blijkt dat alle drie de slachtoffers door schotwonden om het leven zijn gekomen. De slachtoffers zijn geïdentificeerd als de ex-partner en huidige partner van Fortuny, waarbij hijzelf het derde slachtoffer is in wat lijkt op een moord-zelfmoord. De Hoge Raad van Justitie van Catalonië (TSJC) heeft bevestigd dat geen van de vrouwelijke slachtoffers eerder geregistreerd stond als slachtoffer van huiselijk geweld.

Impact op de Gemeenschap

Deze schokkende gebeurtenis heeft niet alleen de directe omgeving, maar ook de bredere gemeenschap diep geraakt. Het roept vragen op over de psychologische impact van een leven in de politie en de complexiteit van persoonlijke relaties, vooral na het beëindigen van een lange carrière in een stressvolle en verantwoordelijke functie. De Mossos d’Esquadra blijven het onderzoek voortzetten om alle feiten en omstandigheden rond deze tragische gebeurtenis volledig in kaart te brengen.