Meerdere units omgebouwd tot grote wietkwekerij met illegale stroom en CO2-generator

Op 22 augustus 2024 heeft het drugsteam van de politie Noord-Holland, in samenwerking met het basisteam Purmerend, een aanzienlijke hennepkwekerij ontdekt in een pand aan de Christiaen Huygensstraat in Volendam.

Tijdens de actie werden meer dan 250 hennepplanten aangetroffen, wat duidt op een grootschalige illegale operatie.

Opzet van de Kwekerij

De hennepkwekerij was gevestigd in een pand waar drie units waren samengevoegd tot één grote ruimte. Naast de hennepplanten werden ook kwekapparatuur en voorbereidingsmaterialen gevonden. Deze spullen zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd. De opzet en de omvang van de kwekerij geven aan dat dit een goed georganiseerde operatie betrof.

Illegale Stroomafname en Risico’s

In het pand was illegaal stroom afgetapt, wat ernstige risico’s met zich meebrengt. Dit verhoogt het brandgevaar door mogelijke kortsluiting of oververhitting. Het energiebedrijf heeft inmiddels de meter verwijderd en de stroomtoevoer stopgezet om verdere risico’s te voorkomen.

CO2-Generator en Gezondheidsrisico’s

Tijdens de doorzoeking werd een CO2-generator aangetroffen in een van de kweekruimtes. Deze generator wordt gebruikt om de groei van de hennepplanten te versnellen, maar kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid door zuurstofverdringing en verstikking. Het gebruik van dergelijke apparatuur verhoogt de risico’s voor zowel de aanwezigen als de omliggende gemeenschap.

Getuigenoproep en Verdachte Activiteiten

De politie doet een oproep aan getuigen of mensen met informatie over de hennepkwekerij en de betrokkenen. Meld verdachte activiteiten zoals een sterke hennepgeur of ongebruikelijke geluidsbronnen zoals luchtafzuigingen. Dergelijke meldingen kunnen helpen bij het identificeren van andere illegale kwekerijen en het bestrijden van drugshandel in de regio.

Het onderzoek naar de hennepkwekerij gaat door, en de politie roept de gemeenschap op om alert te blijven en verdachte activiteiten te melden.