Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Celstraf geëist voor neerschieten vrouw bij schietpartij op deurbelcamera in Uden

In december 2023 vond er een schietincident plaats in de hal van een woning in Uden, waarbij een vrouw gewond raakte aan haar knie.

Vandaag stond de 37-jarige verdachte uit Helmond voor de rechter, waarbij het Openbaar Ministerie (OM) een gevangenisstraf van acht jaar tegen hem eist.

Incident Vastgelegd door Deurbelcamera

De gebeurtenis vond plaats op 29 december rond 19.30 uur. Beelden van de deurbelcamera tonen hoe een man aanbelt en de naam noemt van de persoon die hij zoekt. Kort daarna zijn twee schoten te horen, één binnen en één buiten. Op dat moment bevonden zich drie personen in de hal: de bewoonster, haar schoondochter, en haar kleinkind van twee jaar. Ondanks het gevaar werd alleen de bewoonster geraakt, die een flinke blauwe plek aan haar knie overhield. Gelukkig bleven de schoondochter en het kind ongedeerd.

Onderzoek naar het Wapen

De verdachte erkent dat er geschoten is, maar beweerde dat hij geen echt wapen gebruikte. Uit forensisch onderzoek van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek echter dat het om een omgebouwde alarmrevolver ging, een wapen dat wel degelijk als echt wordt beschouwd.

Aanklachten: Poging Tot Doodslag en Meer

Het OM concludeert op basis van het politieonderzoek dat er gericht is geschoten op de aanwezigen in de hal, waardoor niet alleen de bewoonster, maar ook haar schoondochter en het jonge kind ernstig in gevaar zijn gebracht. Daarom wordt de verdachte aangeklaagd voor drie pogingen tot doodslag. Daarnaast wordt hij beschuldigd van een mishandeling in relationele sfeer en vernieling, gepleegd op 19 maart eerder dat jaar.

Zware Strafeis van 8 Jaar

Tijdens de rechtszitting ging de officier van justitie in op de ernst van de feiten en de persoonlijke achtergrond van de verdachte. Hij heeft in het verleden meerdere ernstige strafbare feiten gepleegd, die volgens de officier steeds vaker gepaard gaan met agressie. De kans op herhaling wordt als groot ingeschat, waardoor de maatschappij beschermd moet worden tegen deze man. “Alleen een lange gevangenisstraf is passend,” aldus de officier.

Het OM eist in deze zaak een gevangenisstraf van acht jaar. De uitspraak van de rechter wordt over twee weken verwacht.