Teamchefs politie Rotterdam leggen werk neer na onthullingen onveilig werkklimaat

De twee teamchefs van het basisteam Rotterdam-Centrum hebben besloten om hun functie neer te leggen, na onthullingen over een sociaal onveilig werkklimaat binnen hun team.

Deze beslissing komt na een periode van toenemende zorgen en kritiek op de werkcultuur binnen het team.

Reden voor het Vertrek

De teamchefs hebben aangegeven dat door het ontstane rumoer rondom het werkklimaat, zij niet langer in staat zijn om bij te dragen aan de broodnodige veranderingen binnen het team. Ze hebben daarom besloten om hun positie neer te leggen om ruimte te maken voor een nieuwe leiding die mogelijk beter in staat is om het team te begeleiden naar een veiligere en meer constructieve werkomgeving.

Achtergrond van het Besluit

Hun vertrek volgt op een artikel dat onlangs werd gepubliceerd in NRC. In dit artikel werden de bevindingen van een intern onderzoek naar de werkcultuur binnen het basisteam Rotterdam-Centrum openbaar gemaakt. Het onderzoek bracht verschillende problematische aspecten van de werkcultuur naar voren, die uiteindelijk hebben geleid tot de beslissing van de teamchefs om hun functie neer te leggen.

Klachten en Intern Onderzoek

Het interne onderzoek onthulde ernstige klachten over de werkomgeving, waaronder meldingen van seksisme, racisme, seksueel grensoverschrijdend gedrag, pestgedrag, overmatig drankgebruik en buitensporig gewelddadig optreden. Deze onthullingen hebben de situatie binnen het team verder onder druk gezet en bijgedragen aan de beslissing van de teamchefs om terug te treden.

Reactie van de Politie

De leiding van de politie-eenheid heeft spijt dat het niet is gelukt om in samenwerking met de teamchefs een veiliger werkklimaat te creëren. Toch beschouwen zij het vertrek van de teamchefs als een positieve stap in de richting van noodzakelijke veranderingen binnen het basisteam. De focus ligt nu op het herstellen van vertrouwen en het verbeteren van de werkcultuur.

Impact op het Team

Het basisteam Rotterdam-Centrum, bestaande uit ongeveer 230 agenten, had al langere tijd te maken met klachten over het werkklimaat. Het vertrek van de teamchefs markeert een cruciaal moment voor het team, dat nu geconfronteerd wordt met de uitdaging om het interne klimaat te verbeteren en opnieuw op te bouwen onder nieuwe leiding.