© Pexels / Pixabay

Gewapende schutters blokkeren snelweg en schieten 23 personen ter plekke dood

In de nacht van zondag op maandag zijn minstens 23 mensen om het leven gekomen bij een gewelddadige aanval in de Pakistaanse provincie Beloetsjistan.

Gewapende mannen blokkeerden een snelweg, haalden passagiers uit hun voertuigen, controleerden hun identiteitsbewijzen, en openden daarna het vuur.

Slachtoffers en Achtergrond

De meeste slachtoffers waren afkomstig uit de provincie Punjab, zoals bevestigd door een lokale politiechef. De gewelddadige aanval heeft de gemeenschap geschokt, maar tot nu toe heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist. Separatistische groeperingen uit Beloetsjistan, die al jaren strijden voor onafhankelijkheid en autonomie, hebben in het verleden soortgelijke aanvallen uitgevoerd, vaak gericht op mensen uit Punjab.

Waarschuwing en Context

Uren voor de aanval waarschuwde de verboden Baluch Liberation Army mensen om weg te blijven van de snelwegen in de regio. Hoewel het nog niet duidelijk is of deze groep direct betrokken is bij de aanval, komt hun waarschuwing op een beladen moment. De regio Beloetsjistan, rijk aan natuurlijke hulpbronnen maar arm in ontwikkeling, is al lange tijd het toneel van geweld door separatistische groeperingen.

Vergelijkbare Incidenten

Deze aanval volgt op een soortgelijk incident in april van dit jaar, waarbij gewapende mannen een bus aanhielden, identiteitsbewijzen controleerden, en vervolgens negen passagiers uit Punjab executeerden. De herhaling van dit geweld onderstreept de voortdurende onveiligheid en spanning in Beloetsjistan, waar de conflicten tussen separatisten en de overheid blijven escaleren.

Oproep tot Vrede en Veiligheid

De Pakistaanse autoriteiten hebben de aanval scherp veroordeeld en extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd om de veiligheid van reizigers in de regio te waarborgen. Lokale leiders roepen op tot kalmte en vragen om een einde aan het geweld dat het leven van onschuldige mensen blijft eisen.