Cel- en taakstraffen voor man die met vriendin gewapende diefstallen pleegde via Marktplaats

Een 27-jarige man uit Gemert is veroordeeld voor een reeks gewapende diefstallen, gepleegd onder een valse naam via Marktplaats.

De man maakte afspraken met verkopers voor de overname van iPhones en bedreigde hen bij aankomst in hun woning met een (nep)vuurwapen. Zonder te betalen ging hij er met de telefoons vandoor. In totaal pleegde hij vier succesvolle diefstallen en deed hij één poging tot diefstal.

Betrokkenheid van de Vriendin

De 25-jarige vriendin van de dader speelde een cruciale rol in de diefstallen die in juli 2023 plaatsvonden in Best en Uden. Ze assisteerde hem door de gestolen telefoons aan te nemen en in haar broekzak te verbergen. Haar aanwezigheid hielp het vertrouwen van de verkopers te winnen, wat de diefstallen mogelijk maakte.

Betrokkenheid van een 16-jarig Meisje

In september 2023 was een 16-jarig meisje uit Beek en Donk betrokken bij een vergelijkbare diefstal in Maarheeze, waarbij de dader dit keer een echt vuurwapen gebruikte. Haar deelname aan deze misdaad onderstreept de ernst van de zaak en de invloed van de dader op jongere medeplichtigen.

Politieonderzoek en Huiszoeking

In september 2023 doorzocht de politie de woning van de man, waar zij belastend bewijsmateriaal aantroffen. De vondst bestond uit 40 gram cocaïne, ruim 400 gram hennep, een vuurwapen, en een gasdrukpistool met munitie. Deze ontdekkingen versterkten de aanklachten tegen de man en speelden een belangrijke rol in zijn veroordeling.

Gevolgen voor Slachtoffers

De gewapende diefstallen hadden een diepe impact op de slachtoffers, vooral voor de persoon in Maarheeze. Uit angst voor verdere dreigingen voelde dit slachtoffer zich genoodzaakt zijn huis te verkopen, wat het trauma en de nasleep van de misdaad benadrukt.

Psychologisch Rapport en Rechterlijke Uitspraak

Een psychologisch onderzoek wees uit dat de man leed aan een borderline-persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken. Ondanks deze diagnose werd hij als licht verminderd toerekeningsvatbaar beschouwd. De rechtbank veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan 16 maanden voorwaardelijk, met de verplichting tot klinische opname en nazorg.

Zijn vriendin kreeg een gevangenisstraf van 360 dagen, waarvan 188 voorwaardelijk, en een taakstraf van 200 uur. Het 16-jarige meisje werd veroordeeld tot een voorwaardelijke jeugddetentie van drie maanden en een werkstraf van 100 uur, samen met verdere gedragsinterventies en behandelingen.

Schadevergoeding voor Slachtoffers

De rechtbank heeft de veroordeelden ook verplicht om bijna 9.000 euro aan schadevergoedingen te betalen aan de slachtoffers. Deze compensatie is bedoeld om de financiële lasten te verlichten die door de misdaden zijn veroorzaakt, hoewel de emotionele schade blijvend kan zijn.

Deze zaak benadrukt de gevaren van online transacties en de ernstige gevolgen die gewapende criminaliteit met zich meebrengt, zowel voor de daders als voor de slachtoffers.