“Wonderbelegger” Max R. hoort 2 jaar eisen voor beleggen 25 miljoen euro zonder vergunning

Tussen 2018 en 2023 wist de 27-jarige Max R. uit te groeien tot een zelfbenoemde ‘wonderbelegger’, waarbij hij het vertrouwen van 164 mensen won om hun vermogen te beheren.

In totaal beheerde hij ruim 25 miljoen euro, zonder dat hij beschikte over de vereiste vergunningen om deze activiteiten uit te voeren.

Max R. was zich naar eigen zeggen niet bewust van het feit dat hij een vergunning nodig had, wat leidde tot grootschalige financiële operaties die later zijn ondergang zouden betekenen.

Ontdekking en Arrestatie door de FIOD

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kreeg lucht van de activiteiten van Max R. nadat verschillende banken opmerkelijke en onverklaarbare grote overboekingen hadden gemeld. Banken vermoedden dat R. betrokken was bij een ponzifraude—aangezien hij beleggers hoge rendementen beloofde die in werkelijkheid werden betaald uit de inleg van nieuwe deelnemers. In april 2023 werd hij gearresteerd door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en inmiddels is hij persoonlijk failliet verklaard.

Rechtszaak en Aanklachten in Zwolle

Op maandag 26 augustus 2024 moest Max R. zich in de rechtbank van Zwolle verantwoorden voor zijn daden. Hij werd aangeklaagd voor witwassen en het vervalsen van belangrijke financiële documenten, zoals beleggingsoverzichten en jaaroverzichten. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde dat de omvang van zijn fraude zodanig groot was dat het eiste dat R. een gevangenisstraf van 26 maanden zou uitzitten.

Verweer van Max R.: “Geen Slechte Intenties, Maar Onkunde”

Tijdens de rechtszaak gaf Max R. aan dat hij nooit de intentie had gehad om op zo’n grote schaal te beleggen. Hij beweerde advies te hebben ingewonnen bij een bedrijf, maar ontdekte dat het op dat moment niet meer mogelijk was om een vergunning te verkrijgen. R. gaf ook toe dat hij miljoenen euro’s van gedupeerden had aangewend voor persoonlijke luxe, waaronder de aanschaf van een huis en andere dure goederen. Hij beschreef zijn acties als “heel fout” en erkende dat hij de controle volledig kwijt was geraakt.

Excuses aan Gedupeerden en de Impact van Zijn Daden

Max R. bood zijn excuses aan de gedupeerden aan en benadrukte dat zijn fouten het gevolg waren van onkunde, niet van kwade opzet. Een van de gedupeerden in deze zaak was Mark Nuvelstijn, medeoprichter en topman van het cryptoplatform Bitvavo, die via R. ongeveer 7 miljoen euro had geïnvesteerd. De omvang van de fraude heeft diepe sporen nagelaten bij de betrokkenen, die veelal aanzienlijke bedragen verloren.

Uitspraak Verwacht op 9 September 2024

De uitspraak in deze zaak zal volgen op maandag 9 september 2024, waarbij de rechters hun oordeel zullen vellen over de toekomst van Max R. Of hij de volledige straf zal moeten uitzitten, blijft voorlopig een vraagteken, maar de impact van zijn daden is onmiskenbaar groot.