Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Wedstrijd (klassieker) tussen Feyenoord en Ajax afgelast vanwege politieactie

De klassieker tussen Feyenoord en Ajax, die gepland stond voor zondag in Rotterdam, is afgelast.

Deze beslissing werd genomen door de gemeente Rotterdam in reactie op een aangekondigde politieactie die de veiligheid tijdens het evenement in gevaar zou brengen.

Besluit van de Gemeente Rotterdam

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam verklaarde dat de gemeente, in samenwerking met de politie en justitie, unaniem heeft besloten de wedstrijd te verbieden. Dit besluit was noodzakelijk omdat zonder de aanwezigheid van politieagenten de veiligheid van zowel de spelers als het publiek niet kon worden gegarandeerd.

Achtergrond van de Politieactie

De politieactie, die leidde tot de afgelasting van de wedstrijd, is onderdeel van een langdurige campagne van de politie voor het behoud van vroegpensioen. De actievoerders hadden eerder aangekondigd dat zij niet aanwezig zouden zijn bij de wedstrijd, wat een onacceptabel risico voor de veiligheid met zich meebracht.

Beperkingen voor Fans

Zoals gebruikelijk zouden bij deze wedstrijd alleen Feyenoord-fans in het stadion aanwezig zijn geweest. Dit komt doordat uitpubliek al jaren niet meer welkom is bij wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax vanwege eerdere incidenten en rellen. Dit veiligheidsprotocol heeft echter niet altijd het gewenste effect gehad, zoals blijkt uit eerdere incidenten.

Eerdere Incidenten

Het verbod op uitpubliek is ingevoerd om de veiligheid te waarborgen, maar dit heeft niet altijd escalaties kunnen voorkomen. Vorig jaar braken er bijvoorbeeld rellen uit tijdens een wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord in Amsterdam. Deze rellen ontstonden nadat de wedstrijd werd gestaakt vanwege vuurwerk op het veld, wat laat zien dat dergelijke maatregelen geen absolute garantie bieden voor een rustig verloop.

Nieuwe Datum voor de Wedstrijd

De wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax zal op een later moment worden ingehaald. De exacte speeldatum is echter nog niet bekendgemaakt. Supporters van beide clubs zullen dus nog even geduld moeten hebben voordat de klassieker alsnog gespeeld kan worden.