© Pexels / Pixabay

Aanhouding in Colombia voor voorbereiding liquidatie op doelwit in Haarlem

De Colombiaanse politie heeft vrijdag een man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij de voorbereiding van een liquidatie op een Iraanse activist en journalist in Haarlem.

De arrestatie vond plaats op basis van een uitleveringsverzoek van Nederland, waar de verdachte zal worden berecht.

Eerdere Aanhoudingen in Haarlem en Spanje

De aanhouding van de verdachte volgt op een uitgebreid internationaal onderzoek naar een geplande moordaanslag. Eerder, op 16 juli, werd in hetzelfde onderzoek al een 27-jarige vrouw aangehouden. Zij zat reeds in hechtenis vanwege een overleveringsverzoek vanuit Spanje, waar ze verdacht wordt van een poging tot liquidatie op een Spaanse politicus. Volgens de autoriteiten zal de vrouw pas na het onderzoek in Nederland aan Spanje worden overgeleverd.

Succesvolle Aanhoudingen in Haarlem

Het onderzoek naar deze zaak begon al op 6 juni, toen de Nederlandse politie twee mannen in Haarlem arresteerde. Een 38-jarige Tunesiër en een 27-jarige Colombiaan werden aangehouden nadat ze in het bezit van vuurwapens waren aangetroffen. De arrestatie van deze mannen was te danken aan het snelle en alerte optreden van de politie, die reageerde op een melding van een verdachte situatie. Na een achtervolging te voet werden de mannen in de boeien geslagen.

Verdachte in Colombia in Afwachting van Uitlevering

De man die afgelopen vrijdag in Colombia werd aangehouden, zit momenteel vast in afwachting van zijn uitlevering aan Nederland. Het onderzoek naar de voorbereidingen voor de liquidatie is nog steeds in volle gang, en de autoriteiten blijven samenwerken om alle betrokkenen voor het gerecht te brengen.

Internationale Samenwerking in de Strijd tegen Liquidaties

Deze reeks arrestaties onderstreept de nauwe samenwerking tussen internationale opsporingsdiensten en hun gezamenlijke inspanningen om geplande moordaanslagen te voorkomen en de betrokken criminelen te vervolgen. Het incident toont ook de toenemende dreiging waarmee activisten en journalisten wereldwijd worden geconfronteerd, zelfs wanneer ze zich in het buitenland bevinden.