Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Onrust in Amsterdam: politieagenten gewond bij confrontatie Ajax en Jagiellonia Bialystok supporters

Donderdagmiddag, 29 augustus 2024, is de binnenstad van Amsterdam opgeschrikt door gewelddadige confrontaties tussen supporters van Ajax en Jagiellonia Bialystok, voorafgaand aan de Europa League-wedstrijd.

De politie moest ingrijpen en werd daarbij aangevallen. Drie agenten raakten gewond en vijf verdachten zijn aangehouden.

Confrontatie in de Metro

De ongeregeldheden begonnen rond 14:35 uur in de metro ter hoogte van het Waterlooplein, waar supporters van beide clubs met elkaar in botsing kwamen. Hoewel er geen meldingen zijn van gewonden, leidde de confrontatie tot een gespannen situatie.

Aanhoudingen voor Belediging

Kort daarna, om 14:40 uur, arresteerde de politie een Poolse supporter in de Warmoesstraat vanwege het dragen van een trui met de tekst “ACAB” (All Cops Are Bastards). Deze tekst wordt beschouwd als beledigend richting de politie. Bij zijn aanhouding bleek hij ook in het bezit te zijn van vuurwerk en fakkels, die in beslag zijn genomen. Voor de wedstrijd werden daarnaast twee Ajax-supporters gearresteerd voor hetzelfde vergrijp, zij droegen eveneens kleding met de tekst “ACAB”.

Geweld op de Dam

Een uur later escaleerde de situatie in de Warmoesstraat en op de Dam. Poolse supporters kwamen in opstand toen de politie hen controleerde op het bezit van drugs. De situatie verergerde toen een ploertendoder bij een supporter werd aangetroffen. De confrontatie liep uit de hand toen relschoppers, gewapend met bivakmutsen en stoelen, deze naar de politie gooiden. Ook werd er traangas of pepperspray op de politie gericht. Om de situatie onder controle te krijgen, gebruikte de politie wapenstokken en pepperspray, en werd uiteindelijk de Mobiele Eenheid ingezet. Bij deze confrontatie raakten drie agenten gewond die behandeld moesten worden in het ziekenhuis, maar inmiddels ontslagen zijn. Eén Poolse relschopper werd gearresteerd in het bezit van een ploertendoder.

Arenagebied Aangewezen als Veiligheidsrisicogebied

Om de orde te handhaven, werd het Arenagebied en omgeving vanaf 17:20 uur door de locoburgemeester aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit gaf de officier van justitie de mogelijkheid om een last tot preventief fouilleren af te geven, die geldig is tot middernacht. Het besluit werd genomen vanwege de eerdere ongeregeldheden op de Dam.

Aanhouding bij de Johan Cruyff Arena

Bij aankomst op metrostation Strandvliet, waar de supporters moesten wachten tot de Johan Cruyff Arena openging, trof de politie twaalf bivakmutsen, twee busjes pepperspray, een ploertendoder, en twee bitjes aan, die door de supporters waren achtergelaten. Eenmaal binnen in het stadion werd een supporter herkend die betrokken was bij de ongeregeldheden eerder die dag op de Dam. Hij werd gearresteerd op verdenking van openlijke geweldpleging.

De politie heeft vervolgens de situatie nauwlettend in de gaten houden om verdere escalaties te voorkomen.