Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Duitsland zet Afghaanse criminelen voor eerst uit sinds machtsovername Taliban

Op donderdagmorgen, 29 augustus, heeft Duitsland voor het eerst sinds de machtsovername door de Taliban in 2021 28 Afghanen uitgezet die veroordeeld waren voor criminele activiteiten.

Deze stap markeert een belangrijke ontwikkeling in het beleid van Duitsland ten aanzien van criminele immigranten.

Vlucht naar Kabul

Een Qatar Airways-vliegtuig vertrok vanuit Leipzig naar Kabul met de uitgezette Afghanen aan boord. De groep bestond uit zowel gevangenen als personen uit andere delen van Duitsland die naar Afghanistan worden teruggevlogen.

Financiële regeling

Elke uitgezette persoon heeft 1000 euro ontvangen als compensatie voor hun terugkeer. Deze regeling is bedoeld om de terugkeer voor de betrokkenen minder belastend te maken.

Achtergrond van de uitzetting

Het uitzetten van criminelen, met bijzondere aandacht voor Syriërs en Afghanen, is al enige tijd een onderwerp van discussie in Duitsland. Recente steekincidenten in Solingen en Mannheim, gepleegd door respectievelijk een Syriër en een Afghanen met tijdelijke verblijfsvergunningen, hebben de druk op de Duitse regering vergroot om actie te ondernemen tegen criminele immigranten. Deze incidenten hebben bijgedragen aan de beslissing om het uitzettingsbeleid te versnellen.

Recente aanslagen

De steekincidenten in Solingen en Mannheim hebben de noodzaak onderstreept om strengere maatregelen te nemen tegen personen met tijdelijke verblijfsstatussen die betrokken zijn bij criminele activiteiten. Deze gebeurtenissen hebben geleid tot een versnelde uitvoering van het uitzettingsbeleid.