Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Officieren van Justitie: Plaatsing kroongetuige Dominique K. naast ‘Piet Costa’ was toeval

Tijdens de eerste inleidende zitting van het onderzoek Eftermid hebben de officieren van justitie verklaard dat de plaatsing van de 29-jarige kroongetuige in een cel naast de man die bekend staat als ‘Piet Costa’ puur toeval was.

Er was volgens hen geen sprake van een geplande actie vanuit de opsporing. Deze verklaring werd afgegeven naar aanleiding van mediaberichten en vragen vanuit de verdediging, die vermoedden dat de plaatsing mogelijk een vooropgezet plan was om informatie te verzamelen.

De officieren van justitie benadrukten: “Dat is beslist niet het geval. Het verband tussen de zaak waarvoor de kroongetuige vastzat en de Rotterdamse zaken was op dat moment nog niet bekend.”

Achtergrond van het Onderzoek Eftermid

Het onderzoek Eftermid werd gestart op basis van verklaringen van de kroongetuige, die betrokken was bij verschillende ernstige strafbare feiten. Deze getuige heeft inmiddels verklaringen afgelegd over meerdere geweldsdelicten, waaronder zijn eigen medeplichtigheid aan de moord op Serdar Ay op 20 oktober 2020 in Amsterdam. Naast deze zaak heeft hij ook informatie verstrekt over nog twee andere liquidaties en een reeks andere ernstige misdrijven.

De kroongetuige bleek belangrijke details te kunnen verschaffen over de moord op Ibrahim Azaïm op 10 mei 2020 in Rotterdam, voorbereidingen voor een moord op een 39-jarige man in Rotterdam in de periode van mei tot juni 2020, en de beschieting van een horecagelegenheid in de Spuistraat in Amsterdam op 29 juli 2020.

Lopende Rechtszaak en Verdachten

Op dit moment staan vier verdachten terecht in het onderzoek Eftermid, waaronder de kroongetuige zelf. Het Openbaar Ministerie is echter nog op zoek naar drie andere verdachten die zich vermoedelijk in het buitenland bevinden. De zaak heeft inmiddels veel aandacht gekregen vanwege de ernst van de feiten en de rol van de kroongetuige in het blootleggen van het criminele netwerk.

Het onderzoek en de rechtszaak zullen naar verwachting nog langere tijd in beslag nemen, aangezien er nog veel vragen onbeantwoord zijn en enkele verdachten nog voortvluchtig zijn.