Drie verdachten gepakt in grootschalig onderzoek naar belasting- en faillissementsfraude

Op maandag 26 augustus heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) drie mannen aangehouden in een grootschalig onderzoek naar belasting- en faillissementsfraude.

De verdachten, respectievelijk 22, 24 en 56 jaar oud, zijn afkomstig uit Vught, Veenendaal en Den Bosch. Ze worden verdacht van verschillende ernstige fraudepraktijken, waaronder het opzettelijk niet doen van aangifte omzetbelasting, het indienen van onjuiste aangiften, en het niet verstrekken van vereiste inlichtingen en administratie aan de curator bij een faillissement.

Doorzoekingen en Beslaglegging

De FIOD heeft de woningen van de verdachten, evenals een bedrijfspand in Den Bosch, doorzocht. Tijdens deze doorzoekingen is beslag gelegd op zowel fysieke als digitale administratie en gegevensdragers. Deze materialen worden nu onderzocht om meer inzicht te krijgen in de omvang en aard van de fraudepraktijken.

Onderzoek door de Belastingdienst

Het strafrechtelijk onderzoek begon na een signaal van de Belastingdienst, die verdachte patronen ontdekte bij meerdere logistieke bedrijven in handen van de verdachten. De drie mannen, die familie van elkaar zijn, beheren een netwerk van ondernemingen die via aandeelhouderschap en bestuursfuncties nauw met elkaar verweven zijn.

De Belastingdienst stelde vast dat er vermoedelijk op grote schaal gefraudeerd werd met de afdracht van omzetbelasting. In sommige gevallen werd de in rekening gebrachte belasting niet afgedragen, terwijl in andere gevallen vermoedelijk onjuiste aangiften werden ingediend om belasting te ontduiken.

Verdenkingen van Faillissementsfraude

Naast belastingfraude worden de verdachten ook beschuldigd van faillissementsfraude. Het lijkt erop dat enkele ondernemingen binnen hun netwerk vlak voor het faillissement zijn overgedragen aan een zogenoemde “katvanger,” een stromannetje dat de schuld op zich neemt. Daarnaast werd belangrijke administratie niet overgedragen aan de curator, wat een ernstige schending van de faillissementswetgeving is.

Onderzoek Onder Leiding van het Functioneel Parket

Het lopende onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket, dat zich richt op complexe fraudezaken en economische delicten. De drie verdachten zijn na hun verhoor voorlopig heengezonden, maar het onderzoek gaat door. Verdere vervolging en juridische stappen worden verwacht na afronding van het onderzoek.

De FIOD en het Functioneel Parket zullen de verzamelde bewijsstukken zorgvuldig analyseren om de volledige omvang van de fraude bloot te leggen en te zorgen voor gerechtigheid in deze zaak.