OM eist celstraffen tot zes jaar in zaak rond wapenhandel en witwassen

Dinsdag stonden drie verdachten voor de rechtbank in Zwolle, waarbij het Openbaar Ministerie (OM) celstraffen tot zes jaar eiste wegens betrokkenheid bij wapenhandel en witwassen.

De hoofdverdachte, een 25-jarige man uit Spaarndam, wordt ervan verdacht gasalarmpistolen te hebben omgebouwd tot (automatische) vuurwapens en deze te hebben verhandeld. Zijn 25-jarige (ex)-partner en een 30-jarige man uit Emmen zijn eveneens betrokken bij de zaak.

Hoofdverdachte: wapenhandel en witwassen

De zaak kwam aan het licht na de ontdekking van video’s op de telefoons van verdachten uit een eerder onderzoek, genaamd ’26Dieppe’. Deze video’s toonden de 25-jarige man uit Spaarndam met verschillende vuurwapens, waaronder automatische wapens. DNA-sporen van de man werden gevonden in een werkplaats waar wapens werden omgebouwd, en bij hem thuis werden diverse wapens, waaronder een doorgeladen vuurwapen, aangetroffen. De verdachte zou minstens 75 gasalarmpistolen uit Estland en 32 uit Tsjechië hebben besteld om ze om te bouwen tot echte vuurwapens, die hij vervolgens via Snapchat verkocht. In zijn woning werd ook een Gucci-tas met een patroonhouder gevonden, naast een babybedje.

Ondanks zijn aanhouding op 17 januari 2024 bleef de verdachte, met behulp van een gesmokkelde telefoon, in contact met criminele netwerken vanuit de gevangenis. Hij gaf zijn partner opdrachten om bewijsmateriaal te verbergen en om zijn contacten op de hoogte te brengen van zijn detentie. Tijdens een huiszoeking werd ook MDMA gevonden, naast de vuurwapens.

Betrokkenheid van ex-partner en man uit Emmen

De 25-jarige ex-partner van de hoofdverdachte wordt verdacht van het voorhanden hebben van vuurwapens en het voortzetten van criminele activiteiten van haar partner terwijl hij in de gevangenis zat. Video’s tonen haar in de nabijheid van vuurwapens, grote hoeveelheden contant geld, en dure merkartikelen. Het OM vermoedt dat ze, ondanks haar financiële situatie, betrokken was bij het witwassen van meer dan 60.000 euro.

De 30-jarige man uit Emmen wordt verdacht van het voorhanden hebben van vuurwapens, munitie en geluiddempers. Hij zou wapens hebben aangenomen voor de hoofdverdachte en in zijn woning zijn onderdelen gevonden die nodig zijn voor het ombouwen van gasalarmpistolen naar echte vuurwapens.

Strafeis

De officieren van justitie hebben zes jaar gevangenisstraf geëist tegen de man uit Spaarndam. Zijn ex-partner hoorde een eis van 12 maanden cel, waarvan 11 voorwaardelijk, mede vanwege de zorg voor haar twee jonge kinderen. De man uit Emmen hoorde een eis van 12 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Het OM benadrukte de gevaren van de activiteiten van de verdachten, waarbij het amateurisme van de ombouwpraktijken het risico van deze wapens op straat nog groter maakte. Volgens het OM hebben de verdachten zich enkel gericht op financieel gewin, zonder oog te hebben voor de gevolgen van hun daden.