Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Amerikaans bedrijf krijgt 30,5 miljoen euro boete van Autoriteit Persoonsgegevens voor illegale foto’s Nederlanders

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het Amerikaanse bedrijf Clearview AI een boete opgelegd van 30,5 miljoen euro voor het illegaal verzamelen en gebruiken van miljarden foto’s, waaronder die van Nederlanders.

Clearview AI bouwde een database op met ongeveer vijftig miljard gezichtsbeelden door foto’s van het internet te ‘scrapen’ zonder toestemming van de betrokken personen. Deze beelden worden vervolgens gebruikt in gezichtsherkenningssoftware, die onder andere door inlichtingen- en opsporingsdiensten wordt ingezet.

De AP benadrukt dat dergelijke technologieën niet door commerciële bedrijven mogen worden beheerd, maar enkel door bevoegde instanties onder strenge wettelijke voorwaarden. Het onderzoek van de AP werd bemoeilijkt doordat Clearview AI niet meewerkte, en het bedrijf maakte ook geen bezwaar tegen de boete, wat betekent dat het geen beroep kan aantekenen.

Er is echter twijfel of de boete daadwerkelijk betaald zal worden, aangezien Clearview AI in het verleden soortgelijke boetes in andere landen, zoals Frankrijk, niet heeft voldaan. De AP overweegt daarom om de leiding van het bedrijf persoonlijk aansprakelijk te stellen.

Clearview AI kwam eerder in Nederland negatief in het nieuws nadat in 2020 een klantenlijst uitlekte, waaruit bleek dat Nederlandse overheidsinstellingen mogelijk gebruik hebben gemaakt van de software.

De boete van 30,5 miljoen euro is de op-een-na-hoogste die de AP ooit heeft opgelegd, na een recentere boete van 40 miljoen euro aan Uber voor soortgelijke privacyovertredingen.