Vrouw (77) bij poging diefstal tas Den Haag overreden en overleden

Een recent rapport van een forensisch arts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft gesuggereerd dat de beroving en aanrijding van een 77-jarige vrouw in Den Haag vorig jaar augustus mogelijk heeft bijgedragen aan haar overlijden enkele maanden later.

Het Openbaar Ministerie (OM) overweegt om de tenlastelegging tegen de 42-jarige verdachte uit te breiden met de verdenking van doodslag.

Incident in augustus 2023

Op 16 augustus 2023 werd de 77-jarige vrouw in Den Haag beroofd van haar tas. Tijdens de vluchtpoging van de dader ging de vrouw voor de auto staan, waarna ze werd aangereden en overreden. Ze belandde met ernstige verwondingen in het ziekenhuis en overleed enkele maanden later. Het overlijden werd aanvankelijk als natuurlijk beschouwd, maar op verzoek van de nabestaanden heeft het OM een aanvullend forensisch onderzoek laten uitvoeren.

Forensisch rapport

De forensisch arts heeft in het rapport vastgesteld dat er na de aanrijding een “knik in de levenslijn” van de vrouw was te zien. Dit wijst erop dat het risico op overlijden aanzienlijk is toegenomen na de aanrijding, hoewel het niet precies kan worden vastgesteld in welke mate de aanrijding heeft bijgedragen aan haar overlijden.

Verzoek tot uitbreiding tenlastelegging

Op basis van de bevindingen van het forensisch rapport zal het OM volgende week aan de rechtbank verzoeken om de tenlastelegging uit te breiden met de verdenking van doodslag. Dit verzoek beoogt om de vraag of de aanrijding heeft bijgedragen aan het overlijden van de vrouw te onderzoeken tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak.