Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Overgoten en in brand gestoken marathonloopster Rebecca Cheptegei overleden

De 33-jarige Ugandese marathonloopster Rebecca Cheptegei is tragisch overleden na een brute aanval door haar ex-partner.

Cheptegei, die afgelopen zomer nog deelnam aan de Olympische Spelen, werd in haar huis in Trans Nzoia, Kenia, met benzine overgoten en in brand gestoken.

Aanval in huis tijdens trainingsperiode

De aanval vond plaats in het huis waar Cheptegei verbleef om te trainen. Haar ex-partner, een Keniaan, liep zelf ook brandwonden op tijdens de aanval en is overgebracht naar het ziekenhuis. De omstandigheden rondom de aanval en zijn motieven worden nog onderzocht door de Keniaanse autoriteiten.

Olympische atlete overleeft aanval niet

Rebecca Cheptegei nam afgelopen zomer deel aan de Olympische Spelen in Parijs, waar ze de marathon liep en als 44e eindigde. Haar dood heeft niet alleen de sportwereld geschokt, maar ook de samenleving in Kenia, waar het probleem van femicide steeds prominenter wordt.

Femicide in Kenia onder vuur

Deze aanval op Cheptegei komt te midden van een groeiende maatschappelijke beweging tegen femicide in Kenia. Eerder dit jaar vonden er massale protesten plaats tegen vrouwenmoorden, een probleem dat al langer speelt in het land. Tussen 2016 en 2023 werden meer dan 500 vrouwen vermoord, aldus Amnesty International. De dood van Cheptegei heeft de roep om actie tegen gendergerelateerd geweld opnieuw aangewakkerd.