©️Pexels / Pixabay

Jaren cel geëist tegen bende die 82 auto’s buitmaakte “zonder schade” in omgeving Rotterdam

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft straffen geëist tot 3 jaar en 9 maanden tegen zeven mannen die ervan worden verdacht in georganiseerd verband in totaal 82 auto’s te hebben gestolen en betrokken te zijn bij witwaspraktijken.

De verdachten, in de leeftijd van 28 tot 42 jaar, komen uit Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer en Capelle aan den IJssel.

Onderzoek naar gestolen auto’s bij liquidaties

Het onderzoek, genaamd Eclips, werd op oudejaarsavond 2019 gestart nadat bleek dat gestolen auto’s met valse kentekenplaten vaak werden gebruikt bij zware geweldsdelicten, waaronder liquidaties. De meeste van deze auto’s, waaronder opvallend veel Renaults, waren gestolen uit de Rotterdamse wijken Ommoord en Zevenkamp. Eén van de gestolen voertuigen werd gebruikt bij de liquidatie van een Amsterdammer bij metrostation Kraaiennest in de Bijlmer in juli 2019.

Telefoondata en bewijs

De politie wist de verdachten in beeld te krijgen doordat eerder in dezelfde wijken en op dezelfde manier auto’s werden gestolen. Vier van de verdachten waren al eerder veroordeeld voor vergelijkbare autodiefstallen. Dankzij langdurige observatie en het volgen van gestolen voertuigen konden de verdachten uiteindelijk worden aangehouden. Op hun telefoons werd waardevolle informatie gevonden, waaronder plannen voor diefstallen en details over waar de auto’s tijdelijk geparkeerd moesten worden om van valse kentekenplaten te worden voorzien.

Goed georganiseerde diefstallen

De bende bleek goed voorbereid te werk te gaan. Auto’s werden zonder schade gestolen door het gebruik van gekopieerde sleutels en vervolgens geparkeerd op openbare plekken of in parkeergarages om daar te worden voorzien van valse kentekens. De gestolen voertuigen werden zowel in Nederland als in België en Duitsland verkocht.

Hoofdverdachte als spil in de organisatie

De 42-jarige Rotterdammer wordt door het OM gezien als het brein achter de operatie. Hij zou contact hebben gehad met afnemers, hebben bepaald welke auto’s gestolen moesten worden, en ervoor hebben gezorgd dat de voertuigen werden voorzien van valse kentekens en naar afnemers werden gebracht. Tegen deze hoofdverdachte is de hoogste straf geëist: 3 jaar en 9 maanden. De andere verdachten hoorden straffen variërend van 1 jaar en 9 maanden tot 3 jaar en 5 maanden.