© Crime-Nieuws.nl

“Nederlander gearresteerd voor miljardenzwendel met geheimzinnige cryptomunten”

De Nederlander Robert V., een van de oprichters van OmegaPro, is gearresteerd in Istanbul in verband met een internationale miljardenzwendel.

Robert V. en zijn zakenpartner Andreas S. (alias Emre Avci) richtten het bedrijf in 2018 op, met een officiële registratie op Saint Vincent en de Grenadines en een kantoor in Dubai.

Fraude en beloftes van hoge rendementen

OmegaPro trok investeerders aan door rendementen tot 300% binnen 16 maanden te beloven. Echter, in februari 2023 werd er een klacht ingediend door Franse aanklagers namens 2000 slachtoffers van wat vermoedelijk een Ponzi-scheme was.

Bevriezing van fondsen en verdwijning

Eind 2022 begon OmegaPro in zwaar weer te verkeren en werden fondsen bevroren. In juli 2023 verdween de website van het bedrijf. Investeerders kregen vervolgens het aanbod om hun geld te herinvesteren in een nieuw platform, Go Global, dat werd gelanceerd na de verdwijning van OmegaPro.

Enorme verliezen en onderzoek

Een Nederlandse belegger claimt 7 miljoen euro verloren te hebben en vertegenwoordigt een groep van 3000 investeerders met een gezamenlijk verlies van 100 miljoen euro. Tijdens de arrestatie nam de Turkse politie 32 cryptowallets in beslag, met transacties ter waarde van meer dan 160 miljoen euro.

Mogelijke link met Ruja Ignatova

Lokale onderzoekers onderzoeken een mogelijke connectie met Ruja Ignatova, de beruchte oprichter van OneCoin, die verantwoordelijk was voor een van de grootste fraudeschandalen in de geschiedenis.