Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tot 14 jaar cel voor mannen uit Pakistan na oproepen tot moord Geert Wilders

De rechtbank Den Haag heeft een 56-jarige religieus en politiek leider uit Pakistan veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf wegens poging tot uitlokking van moord, opruiing en bedreiging van Tweede Kamerlid Geert Wilders met een terroristisch oogmerk.

Een 29-jarige politiek leider uit Pakistan kreeg vier jaar cel opgelegd voor opruiing en bedreiging van Wilders.

Achtergrond van de 56-jarige verdachte

De 56-jarige man is de oprichter en geestelijk leider van een Barelvi-groepering en politiek partijleider met miljoenen volgers wereldwijd. In 2022 en 2023 verspreidde hij toespraken op sociale media waarin hij beweerde dat Wilders de islamitische profeet Mohammed had beledigd en moest worden gedood, gebaseerd op een fatwa. De aanleiding was Wilders’ aankondiging van een cartoonwedstrijd over de profeet in 2018.

De rechtbank oordeelde dat de verdachte zijn autoriteit misbruikte om zijn volgelingen aan te zetten tot het plegen van een moord, door beloningen in het hiernamaals te beloven. De uitspraken waren gericht tegen Wilders in zijn rol als parlementslid en tegen het Nederlandse politieke systeem.

Achtergrond van de 29-jarige verdachte

De 29-jarige verdachte, politiek leider van een partij binnen de radicalere Barelvi-stroming, prees de daden van een oud-cricketspeler die eerder was veroordeeld voor een moordaansporing tegen Wilders. Hij zette deze veroordeelde neer als held en moedigde zijn volgelingen aan om verantwoordelijkheid te nemen.

Hoewel de rechtbank opruiing en bedreiging bewezen achtte, kon een terroristisch oogmerk in zijn geval niet worden vastgesteld. Hierdoor kreeg hij een lagere straf dan de zes jaar die door het Openbaar Ministerie was geëist.

Impact op Wilders

De dreigementen hebben een grote impact gehad op het leven van Geert Wilders, die sinds bijna twintig jaar onder strenge beveiliging leeft. De rechtbank achtte een zware straf passend om de ernst van de situatie te onderstrepen.