© Pexels / Pixabay

21 doden en tientallen gewonden na schietpartij gewapende groep op markt

In de zuidoostelijke deelstaat Sennar, Soedan, zijn zondag minstens 21 mensen om het leven gekomen bij een gewelddadige aanval op een markt.

Naast de doden raakten tientallen anderen gewond door beschietingen die werden toegeschreven aan de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF). Volgens medische bronnen ligt het aantal gewonden boven de zeventig, aldus een rapport van persbureau AFP.

Aanhoudend conflict tussen leger en RSF

De aanval op de markt in Sennar is een tragisch gevolg van een langdurig conflict tussen het Soedanese leger en de RSF, dat sinds april vorig jaar escaleerde. Het conflict heeft al tienduizenden slachtoffers geëist en is uitgegroeid tot een van de ergste humanitaire crises ter wereld.

RSF verantwoordelijk voor burgeraanvallen

Volgens een netwerk van Soedanese artsen is de RSF verantwoordelijk voor de aanval op de markt. De regering van Soedan heeft de paramilitaire groepering eerder beschuldigd van systematische aanvallen op burgers en civiele instellingen. Deze aanvallen dragen bij aan de toenemende instabiliteit en het lijden van de Soedanese bevolking.

Humanitaire crisis in Soedan

Het conflict tussen de RSF en het Soedanese leger heeft geleid tot een wijdverspreide humanitaire ramp. Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen, terwijl talloze anderen te maken hebben met voedsel- en watertekorten. Internationaal wordt opgeroepen tot meer inspanningen om het geweld te stoppen en de bevolking te helpen, maar voorlopig blijft de situatie in Soedan uiterst gespannen.

Geen einde in zicht voor het geweld

Ondanks de oproepen tot vrede en onderhandelingen, lijkt het conflict tussen de RSF en het leger voorlopig niet af te nemen. De voortdurende aanvallen op burgers en essentiële infrastructuur, zoals markten, maken de situatie alleen maar moeilijker voor de Soedanese bevolking en versterken de roep om een internationaal ingrijpen.

Soedan blijft gevangen in een vicieuze cirkel van geweld, terwijl de levensomstandigheden voor de burgers met de dag verslechteren.