Blokken cocaine
20 kilo blokken cocaïne. (Foto ter illustratie)

Amsterdamse ‘boekhouder’ criminele organisatie hoort jaren cel eisen voor BMF blokken cocaïne en witwassen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam 33 maanden cel geëist tegen een 52-jarige man uit Amsterdam.

De man staat terecht voor de invoer van 900 kilo cocaïne uit Ecuador, witwassen van misdaadgeld en deelname aan een criminele organisatie. Het OM en de verdediging hebben procesafspraken gemaakt om de zaak efficiënter af te handelen.

Bewijs uit cryptocommunicatie

Belangrijke bewijsstukken in de zaak zijn afkomstig uit talloze chatgesprekken die de verdachte voerde via versleutelde communicatieplatforms. Uit deze chats bleek dat de verdachte betrokken was bij de invoer van harddrugs. De chats worden ondersteund door daadwerkelijk in beslag genomen cocaïne en heroïne, verstuurde foto’s, politieobservaties en financiële gegevens.

De 900 kilo cocaïne waarover werd gechat, werd onderschept door de douane op 25 mei 2016 in Rotterdam. De cocaïne zat verstopt in een container met bananen uit Ecuador, voorzien van het stempel “BMF”, dat ook werd genoemd in de chats van de verdachte.

Belangrijke rol in drugstransporten

Volgens het OM speelde de verdachte een cruciale rol als de financiële man achter de drugstransporten. Hij was verantwoordelijk voor de overdracht van contant geld en regelde betalingen voor transporten in verschillende landen. Uit de chatgesprekken blijkt ook dat hij betrokken was bij de begeleiding van de transporten. Naast de 900 kilo cocaïne, zijn er ook gesprekken gevonden over andere drugstransporten, waaronder de doorvoer van ongeveer 1575 kilo heroïne, die op 9 februari 2021 werd onderschept in de haven van Rotterdam.

Frustratie over onderschepte transporten

In de chats uit de periode van maart 2020 tot mei 2022 uitte de verdachte zijn frustratie over de onderschepte drugs. Zo reageerde hij met “klootzakken” toen een van de heroïnetransporten werd onderschept. Deze gesprekken tonen zijn directe betrokkenheid bij meerdere drugstransporten.

Witwassen van crimineel geld

Naast de drugstransporten staat de verdachte ook terecht voor het witwassen van crimineel geld. In zijn woning vond de politie bijna 60.000 euro aan contant geld en kostbare horloges, waaronder een Rolex. De verdachte kon geen verklaring geven voor de herkomst van deze waardevolle bezittingen, en zijn legale inkomsten waren onvoldoende om dit vermogen te verklaren. Het OM stelt dat de verdachte betrokken was bij het verplaatsen van geld dat uit de drugshandel afkomstig was, en dat hij advies gaf over het ondergronds bankieren voor de criminele organisatie.

Procesafspraken tussen OM en verdediging

Het OM en de verdediging hebben procesafspraken gemaakt om de zaak efficiënter te behandelen. Deze afspraken houden in dat het OM de strafeis verlaagt, terwijl de advocaat van de verdachte geen verzet zal aantekenen tegen het bewijs en afziet van hoger beroep. De rechtbank beslist over twee weken of de voorgestelde celstraf van 33 maanden wordt opgelegd.