Ridouan Taghi opnieuw verplaatst binnen EBI Vught na eerdere controverse

Ridouan Taghi, de gevangene die een centrale rol speelt in een van de meest beruchte criminele netwerken in Nederland, is recent opnieuw verplaatst binnen de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Taghi zit nu weer alleen op een afdeling, na de ophef die ontstond rond zijn eerdere verplaatsing.

Vorige verplaatsing leidde tot politieke verontwaardiging

Eind juli werd Taghi tijdelijk verplaatst naar een andere afdeling waar hij kort contact had met andere veroordeelden, waaronder Saïd R. en Willem Holleeder. Dit contact leidde tot politieke verontwaardiging, aangezien de gevangenen deel uitmaken van grote criminele organisaties. De situatie werd als zeer zorgwekkend gezien door politici en beveiligingsexperts.

Staatssecretaris Coenradie bevestigt foutieve handeling

Staatssecretaris Coenradie bevestigde dat de gedetineerden ongeveer twintig seconden contact met elkaar hebben gehad door een “foutieve handeling”. Dit contact werd door de staatssecretaris als “zeer onwenselijk” bestempeld, omdat het de veiligheid en het regime van de EBI in gevaar bracht.

Evaluatie van veiligheidsprocedures binnen EBI

In reactie op het incident heeft Coenradie opdracht gegeven voor een grondige evaluatie van de veiligheidsprocedures binnen de EBI. Het doel is om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen en de beveiliging verder aan te scherpen.

Onverklaarde motivatie van de recente overplaatsing

De recente overplaatsing van Taghi lijkt te zijn uitgevoerd zonder duidelijke motivatie. Zijn advocaat, Thomas van der Horst, meldde dat er geen officiële reden is gegeven, wat de speculatie voedt dat de verplaatsing mogelijk te maken heeft met de politieke en publieke ophef van vorige week.

Zoon van Taghi eveneens vast in EBI

Een deel van de eerdere verplaatsing van Taghi eind juli hing samen met de komst van zijn zoon, Faissal Taghi, naar de EBI. Faissal wordt verdacht van het voortzetten van het criminele netwerk van zijn vader en verblijft momenteel in de E1-vleugel. De aanwezigheid van zowel vader als zoon in dezelfde gevangenis heeft geleid tot verhoogde beveiligingsmaatregelen.