© Pexels / Pixabay

Schutter krijgt jaren celstraf voor schietpartij in woning Uden

Een 37-jarige man uit Helmond is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, voor een schietincident in een woning in Uden.

De verdachte heeft tijdens de schietpartij geen personen in levensgevaar gebracht, maar hij deed wel een poging om een van de aanwezigen zwaar te verwonden.

Het incident in Uden

Op 29 december 2023 belde de verdachte in de vroege avond aan bij de woning van een vrouw, op zoek naar een andere persoon. Hij drong de woning binnen, waar de vrouw samen met haar schoondochter en 2-jarige kleinkind in de hal stond. De verdachte loste een schot en vluchtte vervolgens. De vrouw liep hierbij een blauwe plek onder haar knie op. Daarnaast mishandelde de man eerder in maart 2023 de vriend van zijn moeder door hem te slaan.

Officier van justitie: drievoudige poging tot doodslag

De officier van justitie beschuldigde de verdachte van een drievoudige poging tot doodslag, waarbij hij zou hebben geprobeerd om de vrouw, haar schoondochter en het kleinkind om het leven te brengen. De verdachte ontkende dit en verklaarde dat hij enkel wilde dreigen en dat hij in het plafond had geschoten met een nepvuurwapen. Volgens hem kon de blauwe plek van het slachtoffer niet door een kogel zijn veroorzaakt.

Bewijs vanuit de ringdeurbel

Op de beelden van de ringdeurbel was te horen hoe de vrouw direct reageerde op het letsel aan haar knie, vlak na het horen van het schot. Ze verklaarde op dat moment dat ze in haar been was geschoten. Kort na het incident liet ze het letsel aan de politie zien. In de hal werd bovendien een kogel van een klein kaliber gevonden, afgevuurd door een omgebouwde alarmrevolver.

Vrijspraak van poging tot doodslag

Hoewel de rechtbank het als bewezen acht dat de verdachte met een echt vuurwapen schoot en de vrouw raakte, is er onvoldoende bewijs dat hij haar wilde doden. De positie van de verdachte en het slachtoffer tijdens het schieten is niet duidelijk geworden. Hierdoor is de verdachte vrijgesproken van poging tot doodslag, net als van het beschieten van de schoondochter en haar kind.

Poging tot zwaar lichamelijk letsel

De rechtbank acht de verdachte wel schuldig aan een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Hij moet zich bewust zijn geweest van het gevaar dat hij anderen ernstig zou kunnen verwonden door in een kleine ruimte met een vuurwapen te schieten.

Gevolgen voor het slachtoffer

De schietpartij had een grote impact op het slachtoffer, haar schoondochter en haar kleinkind. De vrouw leeft dagelijks in angst en het incident heeft haar leven volledig beheerst. De rechtbank heeft dit meegenomen bij het bepalen van de strafmaat.

Voorwaarden en meldplicht

Naast de celstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering. Hij moet ook meewerken aan begeleid wonen, een ambulante behandeling en begeleiding door een zorginstelling. Daarnaast mag hij gedurende zijn proeftijd van twee jaar geen contact opnemen met het slachtoffer en niet in Uden komen.