© Crime-Nieuws.nl

Hagenaar voor rechter na roven meerdere personen van fatbike en aanbieden buit op Marktplaats

In een reeks gewelddadige incidenten heeft een 19-jarige man uit Den Haag binnen één week drie mensen beroofd van hun fatbike.

De slachtoffers, waaronder twee kinderen en een vrouw van 28, werden hardhandig van hun fiets geslagen. De verdachte bood de gestolen fietsen vervolgens te koop aan via Marktplaats.

Gewelddadige berovingen

De berovingen vonden plaats op 24 mei 2024, zowel in de middag als in de avond, waarbij twee slachtoffers werden aangevallen. Het derde slachtoffer werd op 29 mei beroofd. Volgens de officier van justitie koos de verdachte willekeurige slachtoffers, puur omdat zij op dure fatbikes reden. “Hij was alleen uit op geldelijk gewin,” aldus de officier.

Ernstige gevolgen voor slachtoffers

De impact van de berovingen op de slachtoffers was groot. Ze werden onverwacht aangevallen en fysiek mishandeld, waarbij een van hen “letterlijk van de fiets werd geslagen.” De officier van justitie benadrukte de blijvende schade, zowel fysiek als emotioneel. Een van de slachtoffers durft nu niet meer dezelfde route te nemen, terwijl een ander moeite heeft om zich sinds de aanval te concentreren. “De verdachte heeft geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor de schade die hij heeft veroorzaakt,” voegde de officier toe.

Oplossing door camerabeelden en Marktplaats-advertenties

Dankzij camerabeelden, het signalement van de verdachte en advertenties op Marktplaats kon de politie de dader snel identificeren en arresteren. De gestolen fatbikes werden door de verdachte online te koop aangeboden, wat de opsporing aanzienlijk heeft versneld.

Eis van het Openbaar Ministerie

Tijdens de zitting eiste het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 16 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Over twee weken zal de rechtbank uitspraak doen over de zaak.