Man uit Amersfoort voor derde keer gepakt na phising en poging roof 100.000 euro

Op dinsdag 10 september is een 19-jarige man uit Amersfoort aangehouden op verdenking van phishing.

De verdachte is geen onbekende voor de politie, aangezien hij al drie keer eerder veroordeeld is voor vergelijkbare misdaden.

De ‘1 cent fraude’

De zaak kwam aan het licht na een melding van een bank die constateerde dat meerdere klanten slachtoffer waren geworden van zogenoemde ‘1 cent fraude’. De verdachte zou actief zijn geweest op handelsplatformen voor tweedehands artikelen, waar hij zich voordeed als potentiële koper. Hij verleidde verkopers om op een link te klikken voor een zogenaamd noodzakelijke verificatie met een transactie van slechts € 0,01.

Deze link leidde de verkopers echter naar een phishingsite, waar ze nietsvermoedend hun bankgegevens invoerden. Door deze gegevens te verkrijgen, kreeg de verdachte toegang tot de bankrekeningen van de slachtoffers. Op deze manier zou hij geprobeerd hebben bijna 100.000 euro te stelen. Gelukkig kon de bank het merendeel van de frauduleuze transacties tegenhouden.

Onderzoek en aanhouding

Dankzij digitaal onderzoek en de sporen die de verdachte had achtergelaten, wist de politie de 19-jarige verdachte uit Amersfoort op te sporen. Op dinsdag 10 september werd hij gearresteerd en zijn woning doorzocht. Meerdere gegevensdragers zijn in beslag genomen en zullen worden onderzocht.

Gezien het feit dat de verdachte al drie eerdere veroordelingen op zijn naam heeft staan voor soortgelijke misdrijven, wordt de zaak uiterst serieus genomen. De politie zet het onderzoek voort en kijkt of er nog meer slachtoffers zijn gemaakt door deze phishingpraktijken.