Oorlog tegen Los Chapitos gestart nadat Ivan Archivaldo Guzman niet verscheen op ranch narcos Mayito Flaco

De recente geweldsuitbarstingen in Culiacán zijn een direct gevolg van de arrestatie van Ismael “El Mayo” Zambada op 25 juli 2024.

Na de arrestatie van zijn vader organiseerde Ismael Zambada Sicairos, bekend als “El Mayito Flaco”, een cruciaal narcocongres op een ranch in El Salado, nabij Culiacán.

Belangrijke deelnemers en alliantie

Tijdens dit congres, dat bedoeld was om de macht binnen de drugskartels te herverdelen, verzamelden zich invloedrijke figuren:

  • Juan José Ponce Félix, alias “El Ruso”, een belangrijke operator van El Mayo Zambada in Baja California.
  • Vertegenwoordigers van “Los Rolandos” uit Baja California.
  • Leden van het “Grupo Flechas” of “Operativa MZ”, actief in Aguascalientes, Guanajuato, Nayarit en Zacatecas.

Een opvallende aanwezige was Fausto Isidro Meza Flores, bekend als “El Chapo Isidro”, die de nieuwe generatie van het Beltrán Leyva-kartel leidt en veel invloed heeft in Sinaloa, vooral in Guasave. Deze leiders betuigden hun steun aan El Mayito Flaco en gaven aan bereid te zijn een oorlog te beginnen tegen de erfgenamen van Joaquín “El Chapo” Guzmán, beter bekend als “Los Chapitos”.

Verhoogde spanning en aanvallen

El Mayito Flaco stelde een ontmoeting voor met Iván Archivaldo Guzmán Salazar om de verdeling van het grondgebied in Sinaloa te bespreken, waarbij zijn groep en bondgenoten een strategisch voordeel zouden behalen. Iván Archivaldo, bekend om zijn wantrouwen, verscheen echter niet op de bijeenkomst, wat de spanningen verder deed oplopen.

Op maandag 9 september profiteerde El Mayito Flaco van de onrust na de arrestatie van zijn vader door een grootschalige aanval op Los Chapitos in Culiacán te lanceren. De stad werd omsingeld door honderden voertuigen met bewapende mannen, en de confrontaties gingen tot laat in de avond door.

Een belangrijke bondgenoot van Los Chapitos in deze strijd is Aureliano “El Guano” Guzmán, de broer van El Chapo Guzmán. Ondanks eerdere conflicten met zijn neven, besloot hij hen te steunen in deze nieuwe oorlog.

Huidige situatie

De situatie in Culiacán blijft gespannen met voortdurende confrontaties tussen de rivaliserende drugskartels en een grote inzet van gewapende troepen. De strijd om de controle over Sinaloa heeft geleid tot een escalatie van geweld en een verhoogde inzet van middelen door beide partijen.

Ivan Archivaldo Guzman (zoon El Chapo en leider Los Chapitos) en Mayito Flaco (rechts) de zoon van drugsbaas El Mayo Zambada.