© Pexels / Pixabay

Twee agenten veroordeeld tot cel na liegen over dood bromfietser bij achtervolging

Twee agenten in Washington zijn veroordeeld voor hun rol in de dood van de 20-jarige Karon Hylton-Brown, die op een bromfiets reed toen hij tijdens een politieachtervolging werd geraakt door een auto. Hylton-Brown overleed twee dagen later aan zijn verwondingen.

Omstandigheden van de dood

Het incident vond plaats tijdens een achtervolging waarbij de agenten hun zwaailichten hadden uitgeschakeld. Dit beleid stond geen achtervolging toe, aangezien Hylton-Brown geen direct gevaar vormde en geen wapen bij zich had.

Inbeslagname van bewijs

Na de aanrijding probeerden de agenten de zaak te verbloemen door ooggetuigen te negeren, bewijs te vernietigen en een vervalst rapport in te dienen. Deze pogingen om de waarheid te verdoezelen leidden uiteindelijk tot hun veroordeling.

Strafmaat

De agent die zonder zwaailichten achter Hylton-Brown aanreed, werd veroordeeld tot vijf jaar en zes maanden celstraf voor doodslag en pogingen tot verbloemen. De supervisor werd veroordeeld tot vier jaar celstraf voor samenzwering.

Protesten en hoger beroep

De dood van Hylton-Brown leidde tot demonstraties voor het politiebureau, waarbij protesteerders gerechtigheid eisten en kritiek uitten op de behandeling van jonge zwarte mannen door de politie.

De veroordeelde agenten hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan en mogen hun straf in vrijheid afwachten totdat de zaak in beroep wordt behandeld.