© Crime-Nieuws.nl

Extreemrechtse partij Spanje roept op tot actie in zaak dubbele moord agenten Marokkaanse drugssmokkelaars

De extreemrechtse Spaanse politieke partij Vox heeft de regering van premier Pedro Sánchez opgeroepen om de Marokkaanse ambassadeur in Spanje, Karima Benyaich, te ontbieden.

Vox eist dat Spanje diplomatieke druk uitoefent om de verdachten van de moord op twee Spaanse agenten in Barbate, provincie Cadiz, te laten arresteren.

Kritiek op de aanpak van de regering

Vox-woordvoerder Pepa Millán heeft scherpe kritiek geuit op de Spaanse regering vanwege hun vermeende “falen” om de verantwoordelijken voor het misdrijf aan te pakken, ondanks de inspanningen van de autoriteiten. De dubbele moord vond plaats in februari, en volgens Millán waren de Spaanse autoriteiten op de hoogte van de verblijfplaats van een van de verdachten in een kustplaats in Marokko. Toch zou er geen actie zijn ondernomen.

Verdachten in Marokko

In augustus meldde het Spaanse medium Vozpópuli dat de verdachten mogelijk in het Marokkaanse dorp Dalia verbleven. De Spaanse autoriteiten zouden nog altijd wachten op toestemming van hun Marokkaanse collega’s om de arrestaties uit te voeren. Begin mei werd de hulp van Marokko ingeroepen, maar al snel ontstond er kritiek op het gebrek aan medewerking van de Marokkaanse autoriteiten. De Guardia Civil vermoedt dat de moordenaars hulp kregen bij hun vlucht naar Marokko.

Onderzoek en hoofdverdachte

Het onderzoek werd aanvankelijk bemoeilijkt doordat de focus werd gelegd op de verkeerde verdachten, wat kostbare tijd verspilde. DNA-sporen vergeleken met de Spaanse politiedatabanken wezen uiteindelijk naar Karim Gabarde, een neef van een Marokkaanse hasjbaron, als hoofdverdachte. Hij zou individueel hebben gehandeld bij de moord op de agenten.