Voetbal
Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

ME grijpt in bij protest Ajax-supporters in Amsterdam: vernielingen en arrestaties

De Mobiele Eenheid (ME) heeft zondagmiddag moeten ingrijpen bij een protest van Ajax-supporters in het centrum van Amsterdam.

Fans richtten vernielingen aan bij een politiebureau en aan politievoertuigen. De ME voerde charges uit en gebruikte onder meer de wapenstok om de situatie onder controle te krijgen. Er zijn meerdere mensen aangehouden, maar het exacte aantal is nog onbekend.

Protest tegen politiestakingen

De Ajax-supporters demonstreerden tegen de aanhoudende politiestakingen, die volgens hen vooral wedstrijden van Ajax treffen. De demonstratie begon om 14.30 uur op het Leidseplein en verplaatste zich later naar het politiebureau.

Hoewel de politie op dat moment in staking was, traden zij toch op om de openbare orde te handhaven. Een politiewoordvoerder verklaarde dat de stakingen zich specifiek richtten op het afgelasten van voetbalwedstrijden, niet op het optreden tijdens demonstraties.

Geweld en vernielingen

De protesten gingen gepaard met geweld en vernielingen. Supporters braken een slagboom af en gooiden deze tegen het cellencomplex van het politiebureau. Daarnaast werden politiefietsen gesloopt, zwaar vuurwerk afgestoken en werden leuzen geroepen. Ook werd de trambaan geblokkeerd, waardoor meerdere trams niet konden passeren en het openbaar vervoer verstoord werd.

Achtergrond van de protesten

De onvrede onder Ajax-supporters komt voort uit de stakingen van de politie, die actievoert voor een nieuwe vroegpensioenregeling. Deze stakingen hebben geleid tot het afgelasten van meerdere Ajax-wedstrijden, waaronder Ajax-FC Utrecht en eerder De Klassieker Feyenoord-Ajax. De Amsterdamse driehoek verbood de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht vanwege veiligheidsredenen, aangezien de politie niet beschikbaar was om de openbare orde te handhaven tijdens de stakingen.

Grote opkomst en ingrijpen ME

Naar schatting waren er honderden mensen aanwezig bij het protest. Velen van hen droegen Ajax-shirts en hadden blikjes bier in hun hand. Toen de situatie escaleerde en er sprake was van vernielingen, trad de ME op om de orde te herstellen. De politie heeft meerdere mensen aangehouden, maar het exacte aantal is nog niet bekend. De blokkades van de trambaan zorgden bovendien voor verstoringen in het openbaar vervoer.

Vervolg onderzoek

De politie onderzoekt de ontstane situatie en de aangerichte schade. Er wordt gekeken naar de precieze toedracht van de ongeregeldheden en de rol van de verschillende betrokkenen.