© Crime-Nieuws.nl

Tot 4,5 jaar cel voor handel in cryptocommunicatie Blackbox Security en IronPhone

De rechtbank heeft drie mannen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een criminele organisatie die een cryptocommunicatiedienst aan andere criminele groepen aanbod.

De leider van de organisatie ontvangt een gevangenisstraf van 4,5 jaar, terwijl de twee medeverdachten 22 maanden en 18 maanden celstraf opgelegd krijgen.

Criminele activiteiten en witwassen

Tussen januari 2015 en november 2018 verkocht het telecombedrijf, waar de drie mannen bij betrokken waren, een applicatie en cryptotelefoons voor versleutelde communicatie. Deze producten werden vooral gebruikt door criminelen om te communiceren over strafbare feiten. De mannen wisten dat hun producten op grote schaal door criminelen werden ingezet en faciliteerden het witwassen van de opbrengsten van ruim 1,2 miljoen euro.

Anonimiteit en valsheid in geschrift

De cryptocommunicatiedienst legde geen klantgegevens vast en accepteerde voornamelijk contant geld, wat de anonimiteit van gebruikers garandeerde. Twee van de mannen werden ook veroordeeld voor valsheid in geschrift vanwege valse facturen die in de bedrijfsadministratie waren opgenomen.

Rol van de leider en de impact

De 52-jarige man uit Huissen, die als oprichter en leider van de organisatie fungeerde, werd ook veroordeeld voor deelname aan een andere criminele organisatie waaraan hij de cryptoapplicatie verkocht. Deze andere organisatie gebruikte de applicatie voor de communicatie over drugsmisdrijven.

Langdurige gevangenisstraffen

Bij de strafoplegging hield de rechtbank rekening met het tijdsverloop en de houding van de verdachten tijdens de rechtszittingen. Naast de 4,5 jaar gevangenisstraf voor de leider, kregen de andere twee mannen respectievelijk 22 en 18 maanden celstraf.