Politie in actie na melding van schietende jongeren en neemt gelblasters in beslag

In Vlissingen heeft de politie dinsdagavond 17 september rond 18.30 uur twee gelblasters in beslag genomen.

Een groep jongeren was in een speeltuin aan de Nieuwe Bonedijkelaan aan het schieten met de wapens, wat voor onrust zorgde in de buurt.

Politie treedt snel op

De melding kwam binnen rond 18.00 uur, waarbij werd gemeld dat de jongeren met scooters en fatbikes rondreden en op de grond schoten met voorwerpen die op echte wapens leken.

Agenten gingen direct ter plaatse en vonden de groep op het Pablo Picassoplein. In twee van de scooters werden gelblasters aangetroffen, die vervolgens in beslag zijn genomen. Twee jongeren kregen een proces-verbaal voor het bezit van deze wapens.

Wat zijn gelblasters en wat zegt de wet?

Gelblasters zijn voorwerpen die vaak de vorm hebben van pistolen of geweren en die ‘waterballetjes’ met kracht afschieten. Hoewel gelblasters als speelgoed worden beschouwd, moeten ze wel voldoen aan de Europese speelgoedrichtlijn. Dit betekent dat ze bedoeld moeten zijn voor kinderen jonger dan 14 jaar om mee te spelen. In dit geval leek het erop dat de jongeren de gelblasters op een manier gebruikten die niet aan de richtlijn voldoet, wat de inbeslagname rechtvaardigde.