© Pexels / Pixabay

Zeven man verdacht van explosies en drugstransporten via Schiphol en Lelystad

Eerder deze week vond er bij de rechtbank op Schiphol een regiezitting plaats tegen zeven verdachten. Zij worden door het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) beschuldigd van het voorbereiden van cocaïnesmokkel via de luchthavens Schiphol en Lelystad, evenals drugs- en wapenbezit.

Daarnaast wordt hen betrokkenheid verweten bij een aantal explosies in Almere in de periode van september tot november 2023.

Escalatie binnen crimineel netwerk

Volgens het OM laat deze zaak zien hoe snel interne conflicten binnen criminele organisaties kunnen escaleren tot ernstig geweld. De explosies bij de woning en auto van een van de verdachten zorgden niet alleen voor schade, maar brachten ook de veiligheid van omwonenden in gevaar. Dit bracht het onderzoeksteam ertoe om snel op te treden en de verdachten te arresteren, met als doel verdere escalatie te voorkomen.

Onderzoek naar drugssmokkel

Het onderzoek begon nadat de Koninklijke Marechaussee informatie ontving over mogelijke drugssmokkel via Schiphol. Uit verdere onderzoeksgegevens, waaronder afgeluisterde gesprekken en berichtenverkeer, bleek dat de verdachten plannen hadden om via Lelystad Airport cocaïne uit Zuid-Amerika naar Nederland te smokkelen met privévliegtuigen. Hoewel er concrete plannen waren voor twee transporten, werden deze uiteindelijk afgeblazen.

Conflicten en explosies

De afgelaste drugstransporten leidden tot conflicten binnen de groep, met name over de terugbetaling van gedane investeringen. Drie van de verdachten weigerden dit geld terug te geven, waarna er explosies plaatsvonden bij de woning en auto van een van hen. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen werd besloten tot arrestatie van de betrokkenen. Twee van de verdachten worden beschuldigd van het verzamelen en doorgeven van informatie, zoals adresgegevens, aan de opdrachtgevers van de explosies.

Medewerkers Schiphol onder verdenking

Analyse van in beslag genomen telefoons leidde ook tot verdenkingen tegen vier medewerkers van Schiphol. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de voorbereidingen van cocaïnesmokkel via de luchthaven. Deze Schipholmedewerkers zijn echter niet aanwezig geweest tijdens de zitting van vandaag.