© Instagram

Verdachte gepakt voor opdrachtgeven explosies in crimineel conflict Alkmaar

Op dinsdag 17 september heeft de politie een 22-jarige man uit Alkmaar aangehouden in verband met een reeks explosies in de stad.

Deze aanhouding verhoogt het aantal verdachten in het onderzoek naar 20. De man wordt verdacht van het geven van opdrachten voor meerdere explosies. Het onderzoek naar een crimineel conflict tussen twee groepen in Alkmaar, dat zich via deze explosies afspeelt, gaat verder.

Vorige aanhoudingen en media-aandacht

In mei 2024 besteedden Opsporing Verzocht en Bureau NH aandacht aan de explosies, waarbij de namen ‘Willem K’ en ‘Klaas Vaak’ opduiken als mogelijke opdrachtgevers of tussenpersonen. Na deze uitzending werden twee Amsterdammers, 19 en 23 jaar oud, aangehouden. Ze worden verdacht van het gebruik van deze chat-accounts en zijn momenteel in hechtenis.

Hiërarchie in criminele netwerken

De politie legde uit dat in criminele netwerken vaak de opdrachtgevers aan de top blijven, terwijl de uitvoerders, meestal jonge mannen tussen de 14 en 20 jaar, de feitelijke daden uitvoeren. Deze jongeren worden gelokt met beloofde beloningen van 1.500 tot 2.000 euro, maar ontvangen vaak minder of helemaal niets.

Het onderzoek naar de criminele netwerken en de rol van de opdrachtgevers en uitvoerders wordt voortgezet.