Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

OM eist gevangenisstraffen tegen drie Nederlanders voor deelname aan IS

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen geëist tegen een man en twee vrouwen voor hun betrokkenheid bij de terroristische organisatie IS en het voorbereiden van terroristische misdrijven.

Tegen de man eist het OM een gevangenisstraf van 7 jaar. Voor de vrouwen worden straffen van respectievelijk 48 en 42 maanden geëist. Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket hebben de drie zich in 2012 en 2013 in Syrië gevestigd en zich aangesloten bij IS. Daarnaast worden ze ervan beschuldigd hun minderjarige kinderen naar het oorlogsgebied te hebben meegenomen, waardoor ze hun kinderen een onbezorgde jeugd hebben ontnomen.

Bewijslast: chats, brieven en audioberichten

De betrokkenheid van de man en een van de vrouwen bij IS blijkt uit verschillende vormen van bewijs, waaronder chats, brieven en audioberichten. Volgens de officier van justitie verspreidden zij IS-propaganda binnen hun familie en verheerlijken zij het kalifaat en het martelaarschap. Een audiobericht van de man, waarin hij “een anderhalf uur durende opsomming van haatdragende teksten over het verbranden van Jordaanse piloten en het doden van krijgsgevangenen” deelt, is een van de bewijsstukken in het strafdossier. Foto’s tonen de man in militaire kleding en met een vuurwapen.

Gezamenlijke huishouding en actieve deelname

De vrouwen, beiden getrouwd met de mannelijke verdachte, vormden met hem een gezamenlijke huishouding en speelden zo een versterkende rol binnen de terroristische organisatie IS. Volgens het OM namen zij bewust deel aan de activiteiten van de organisatie. Op een onbekend moment zijn de verdachten uit het conflictgebied gevlucht naar Turkije, waar ze eind 2022 zijn aangehouden. Vervolgens werden ze samen met hun 13 kinderen uitgezet naar Nederland.

Gruwelijkheden van IS

In zijn overwegingen bij de strafeisen schetste de officier van justitie de gruwelijkheden waarvoor IS verantwoordelijk was in Syrië en Irak. Hij beschreef hoe de organisatie een jarenlange schrikbewind voerde, waarbij martelingen, onthoofdingen, verbrandingen en verdrinkingen veelvuldig voorkwamen. De Yezidi-bevolking werd slachtoffer van een genocide, en Yezidi-vrouwen werden grootschalig tot slaaf gemaakt.

Volgens de officier van justitie heeft de man tot aan de terechtzitting geen verantwoordelijkheid genomen voor zijn daden en probeerde hij tijdens de rechtszaak zijn betrokkenheid te bagatelliseren. Dit gebrek aan verantwoordelijkheid vormde de basis voor de strafeis van 7 jaar.

Eisen en voorwaarden voor de vrouwen

In vergelijking met soortgelijke zaken eiste het OM kortere straffen voor de vrouwen, waarbij een deel van 6 maanden voorwaardelijk is met een proeftijd van 2 jaar. Bovendien wil het OM dat zij tijdens hun proeftijd onder toezicht van de reclassering staan. De rechtbank zal op 1 oktober uitspraak doen in deze zaak.