Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Ex medewerkers beschuldigen miljardair Mohamed Al Fayed van misbruik en verkrachting

Twintig voormalige medewerkers van de overleden Egyptische zakenman Mohamed Al Fayed hebben hem postuum beschuldigd van seksueel misbruik.

Vijf van hen verklaren dat ze door Al Fayed zijn verkracht. De beschuldigingen, die aan het licht zijn gebracht door de BBC, betreffen een periode van jaren waarin Al Fayed actief was in onder andere Londen, Parijs, Saint-Tropez en Abu Dhabi.

Al Fayed’s machtige positie en misbruik van invloed

Mohamed Al Fayed, die in 2022 op 94-jarige leeftijd overleed, was eigenaar van het beroemde warenhuis Harrods, het Ritz-hotel in Parijs en de Engelse voetbalclub Fulham FC. Hij was ook de vader van Dodi Fayed, die in 1997 omkwam bij het auto-ongeluk samen met prinses Diana. Volgens de beschuldigingen maakte Al Fayed misbruik van zijn invloedrijke positie om jonge vrouwen te selecteren en seksueel te misbruiken.

Harrods-medewerkers als doelwit

Verschillende voormalige medewerkers van Harrods beweren dat Al Fayed regelmatig door de winkel liep om jonge vrouwelijke werknemers uit te kiezen. Hij zou hen vervolgens bevorderen om hen vervolgens op hogere verdiepingen van het warenhuis, waar hij zijn kantoor had, seksueel te misbruiken. Dit gedrag werd volgens anonieme bronnen beschouwd als een “publiek geheim” binnen het bedrijf, maar er werd niets tegen ondernomen.

Spionage en intimidatie

Daarnaast wordt Al Fayed beschuldigd van het uitoefenen van druk en spionage om te voorkomen dat beschuldigingen naar buiten kwamen. Hij zou zijn macht hebben gebruikt om medewerkers te intimideren en hun stilzwijgen te verzekeren.

Reactie Harrods

Harrods heeft inmiddels gereageerd op de onthullingen. Sinds het vertrek van Al Fayed in 2010 zijn er volgens het bedrijf aanzienlijke veranderingen doorgevoerd. Harrods verklaarde bereid te zijn om “fouten uit het verleden recht te zetten” indien nodig.