VIDEO: Zeven aanhoudingen in groot onderzoek vuurwapens en Colombiaanse ‘godmother’ van Amsterdam

Op dinsdag 17 september zijn zeven verdachten aangehouden tijdens een grootschalig vuurwapenonderzoek.

Bij huiszoekingen op diverse locaties zijn meerdere handvuurwapens en hoeveelheden cocaïne in beslag genomen.

Onderzoek naar cryptoberichten leidt tot arrestaties

Het onderzoek begon eerder dit jaar na het onderscheppen van berichten op het versleutelde platform Sky Ecc. Dit leidde tot de arrestatie van vijf verdachten in Nederland en een vrouw uit Colombia, die bekend staat als de ‘godmother’ van Amsterdam. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 230 kilo cocaïne. Tijdens het onderzoek werden invallen gedaan in 29 woningen, waarbij in een woning in Rotterdam-Zuid een arsenaal aan wapens, waaronder een raketwerper, werd aangetroffen.

Nieuwe invallen en aanhoudingen

Naar aanleiding van deze eerdere vondsten zette de recherche van de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies het onderzoek voort. Dit resulteerde op dinsdag in invallen in 22 woningen verspreid over Rotterdam, Rozenburg, Dordrecht, Barendrecht, Gouda en Zoetermeer. Daarbij werden zeven verdachten aangehouden, in de leeftijd van 30 tot 61 jaar oud. In de doorzochte woningen troffen de agenten drie handvuurwapens en een hoeveelheid cocaïne aan.

Voorgeleiding bij rechter-commissaris

Zes van de zeven verdachten worden vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam. Het onderzoek gaat verder om de volledige omvang van de wapensmokkel en drugsactiviteiten in kaart te brengen. De politie sluit verdere aanhoudingen niet uit.