Levenslang geëist voor liquideren Lucas Boom voor ogen kinderen met AK-47 in Zaandam

Het Openbaar Ministerie heeft een levenslange gevangenisstraf geëist tegen een 35-jarige man die verdacht wordt van het doodschieten van Lucas Boom in juni 2015 in Zaandam.

Daarnaast werd een gevangenisstraf van 16,5 jaar geëist tegen een 32-jarige man, die volgens het OM nauw betrokken was bij de voorbereiding van de moord.

Moord op Lucas Boom

Op 9 juni 2015 werd Lucas Boom op klaarlichte dag in een woonwijk in Zaandam, voor de ogen van basisschoolleerlingen, door meerdere mannen met automatische wapens doodgeschoten. De daders vluchtten in een bestelbus die later brandend werd teruggevonden in Amsterdam-Noord.

Onderzoek heropend

De twee verdachten waren al eerder in 2015 gearresteerd in verband met de moord, maar wegens gebrek aan voldoende bewijs werden ze toen niet vervolgd. In 2021 werd het onderzoek heropend na nieuwe verklaringen van een anonieme getuige, wat leidde tot hun hernieuwde aanhouding.

Objectief bewijs

Het OM baseert zich niet enkel op de getuigenverklaringen, maar ook op objectieve bewijsmiddelen zoals telecom- en camerabeelden. Bovendien stelt het OM dat de verdachten later betrokken waren bij een vergelijkbare moordpoging in Diemen, waarvoor zij al veroordeeld zijn.

Levenslange straf geëist

Het OM benadrukte tijdens de zitting dat de 35-jarige verdachte zijn recht op vrijheid heeft verspeeld door het kille en gewetenloze handelen. Voor de 32-jarige verdachte werd 16,5 jaar geëist, mede vanwege zijn jongere leeftijd tijdens de moord en eerdere veroordelingen.

De uitspraak van de rechtbank volgt op 19 november.