Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Drietal hoort straffen eisen na springen met beide voeten op hoofd bij zware mishandeling Eindhoven

In Eindhoven heeft de rechtbank deze week drie mannen aangeklaagd voor hun betrokkenheid bij een openlijke geweldpleging op 2 september 2023.

Het Openbaar Ministerie eist celstraffen en taakstraffen voor poging tot doodslag na een ernstige mishandeling op ’t Pleintje aan Stratumseind.

Geweldsincident op camerabeelden

Rond 05:00 uur ontvingen de autoriteiten meldingen van een vechtpartij, die werd vastgelegd door bewakingscamera’s. Op de beelden is te zien hoe een man door drie anderen werd geslagen en talloze keren tegen zijn hoofd werd geschopt terwijl hij op de grond lag. Een van de verdachten springt zelfs met beide voeten op het hoofd van het weerloze slachtoffer. Een ander slachtoffer wordt eveneens onderuit geschopt. De verdachten vluchtte, maar werden snel door de politie aangehouden.

Context en gevolgen

Uit het onderzoek blijkt dat een woordenwisseling aan het geweld voorafging. De officier van justitie benadrukte de heftigheid van de beelden: “Het geweld houdt pas op als de politie arriveert. Er lijkt geen noemenswaardige aanleiding voor de aanval, en alcohol speelde mogelijk een ontremmende rol.” Het slachtoffer liep ernstig letsel op, wat een diepgaande impact op zijn leven heeft gehad.

Strafeisen

Het Openbaar Ministerie beschouwt dit incident als poging tot doodslag. De trappen tegen het hoofd van het slachtoffer vormen een aanzienlijke kans op de dood. Tegen de hoofdverdachte, die eerder al is veroordeeld voor een poging doodslag, eist het OM een celstraf van 16 maanden en TBS met voorwaarden.

Voor de andere twee verdachten worden 12 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur geëist. De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.