El Menchito zoon baas Jalisco drugskartel schuldig in VS en krijgt minimaal 40 jaar tot levenslang plus 30 jaar

De zoon van een beruchte Mexicaanse drugsbaas is in de Verenigde Staten veroordeeld voor onder meer grootschalige handel in drugs.

Een federale jury heeft Ruben Oseguera-Gonzalez, beter bekend als El Menchito, schuldig bevonden aan het samenzweren tot de distributie van meer dan vijf kilo cocaïne en 500 gram methamfetamine, met de wetenschap dat deze naar de Verenigde Staten zouden worden geïmporteerd. De jury oordeelde ook dat hij vuurwapens en destructieve apparaten gebruikte ter ondersteuning van zijn drugshandel.

Leiderschap van een berucht drugskartel

Oseguera-Gonzalez, 34 jaar, was tussen 2007 en 2017 de leider van een internationale drugshandelorganisatie die verantwoordelijk was voor het importeren van grote hoeveelheden methamfetamine en cocaïne vanuit Mexico naar de VS. Hij fungeerde als de tweede man van het Jalisco Nieuwe Generatie Cartel (CJNG), een van de gevaarlijkste drugskartels in Mexico.

Geweld en intimidatie

Tijdens de rechtszaak werd bewezen dat Oseguera-Gonzalez extreme geweldsmiddelen gebruikte, waaronder moord en ontvoering, om zijn organisatie onder controle te houden. Hij gaf zelfs opdracht om een Mexicaanse militaire helikopter neer te schieten om arrestatie te voorkomen.

Reactie van de autoriteiten

“Vandaag hebben we duidelijk gemaakt dat de Justitie zich onvermoeibaar inzet tegen de leiders van drugshandelorganisaties die onze gemeenschappen vergiftigen,” aldus procureur-generaal Merrick B. Garland.

Toekomstige straf

Oseguera-Gonzalez riskeert een minimale gevangenisstraf van 40 jaar, met een maximale straf van levenslang plus 30 jaar. De uitspraak is gepland voor 10 januari 2025.

Vader El Menchito de beruchte El Mencho baas Jalisco drugskartel

De vader van El Menchito staat nog steeds op de lijst van meest gezochte criminelen. Ruben Oseguera Cervantes, beter bekend als “El Mencho,” is de beruchte leider van het Jalisco Nueva Generación Cartel (CJNG) in Mexico. Hij staat bekend om zijn gewelddadige methoden en het uitbreiden van de invloed van zijn organisatie in zowel binnen- als buitenland. Onder zijn leiding heeft het CJNG zich betrokken bij drugshandel, moorden en andere criminele activiteiten.

El Mencho is een van de meest gezochte criminelen ter wereld en wordt vaak in verband gebracht met talloze geweldsincidenten en conflicten met rivaliserende drugskartels. De Amerikaanse autoriteiten bieden een aanzienlijke beloning voor informatie die leidt tot zijn arrestatie, en hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste figuren in de huidige drugsoorlog in Mexico.