Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tweede Kamer steunt voorstel voor helmplicht en minimumleeftijd voor fatbikes

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een voorstel om een helmplicht in te voeren voor gebruikers van fatbikes, en daarnaast een minimumleeftijd van 14 jaar vast te stellen.

Dit besluit volgt op het toenemende aantal ongelukken met deze populaire elektrische fietsen.

Motie breed gesteund

De motie, die werd ingediend door VVD en NSC, kreeg brede steun binnen de Kamer. Beide partijen benadrukten het belang van veiligheid op de weg, vooral omdat fatbikes steeds vaker betrokken zijn bij ongelukken. Uit cijfers blijkt dat tussen april en juni 115 fatbikers in het ziekenhuis belandden, waarvan bijna de helft jonger was dan 16 jaar.

Fatbikes nog gelijk aan e-bikes

Op dit moment worden fatbikes in de wet nog gelijkgesteld aan normale elektrische fietsen. Dit betekent dat er geen helmplicht of rijbewijs nodig is om deze fietsen te gebruiken. De Tweede Kamer wil dit veranderen door een onderscheid te maken tussen fatbikes en andere e-bikes, mede vanwege de hogere snelheden en grotere omvang van fatbikes.

Juridische complicaties

Minister Madlener van Infrastructuur waarschuwde de Kamer voor mogelijke juridische complicaties bij het maken van een onderscheid tussen fatbikes en andere elektrische fietsen. Volgens hem zou het moeilijk kunnen zijn om een duidelijke grens te trekken op basis van technische kenmerken.

Kamer wil onderscheid op basis van uiterlijk

Kamerlid Van Dijk (NSC) pleitte ervoor om het onderscheid tussen fatbikes en e-bikes te maken op basis van uiterlijke kenmerken, zoals de kenmerkende dikke banden van fatbikes. Volgens hem is dit een eenvoudig en effectief criterium om wetgeving aan te passen en de veiligheid op de weg te waarborgen.

Met het aannemen van de motie zet de Tweede Kamer een belangrijke stap richting strengere regelgeving voor fatbikes. Het is nu aan de minister om de praktische uitvoering van het plan verder uit te werken.