© Pexels / Pixabay

Vijftal verdacht van verkoop vuurwapens uit Turkije in Haagse Schilderswijk

In Den Haag staan vijf mannen terecht die verdacht worden van de handel in vuurwapens, drugs en witwassen.

De officier van justitie heeft in haar requisitoir gesteld dat de verdachten als wapenmakelaars hebben bijgedragen aan de ongecontroleerde verspreiding van vuurwapens binnen het criminele circuit. De strafeisen variëren van drie tot vijf jaar en acht maanden, met geldboetes tot 25.000 euro.

Start van het onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek begon in september 2022, nadat het Team Criminele Inlichtingen informatie ontving over twee mannen die vuurwapens uit Turkije zouden verkopen in de Haagse Schilderswijk. Een maand later werden deze mannen aangehouden in verband met een schietincident in Rotterdam, waarbij hun mobiele telefoons in beslag werden genomen. Dit leidde tot een versnelling van het onderzoek.

Informatie van telefoons

De in beslag genomen telefoons bevatten een aanzienlijke hoeveelheid informatie, waaronder chatberichten over automatische vuurwapens, handvuurwapens en handgranaten. Daarnaast werden diverse foto’s en video’s van wapens aangetroffen, waaronder video’s waarop te zien is dat er met wapens wordt geschoten.

Stashlocaties en bewijs

De politie is op zoek naar de locaties waar de verdachten hun wapens zouden verbergen en heeft op 12 april 2023 verschillende huiszoekingen uitgevoerd. Hoewel er aanwijzingen waren dat wapens aanwezig waren, werd er uiteindelijk slechts één vuurwapen aangetroffen, samen met munitie, drugs, contante geldbedragen en telefoons.

Chatgesprekken en bewijsvoering

Volgens de officier van justitie is het evident dat de verdachten handelden in wapens, ondanks dat er maar één vuurwapen werd gevonden. In de chatgesprekken wordt gesproken over de prijs van wapens en bijbehorende munitie. Een van de verdachten heeft zelfs een video gestuurd waarop iemand een automatisch vuurwapen vasthoudt, met de vraag of “hij deze moet nemen”.

Strafeisen

De officier van justitie heeft voor de 25-jarige verdachte, die wordt aangeklaagd voor wapenhandel en witwassen, een gevangenisstraf van 44 maanden en een geldboete van 25.000 euro geëist. Voor de 28-jarige verdachte, ook aangeklaagd voor wapenhandel en witwassen, is vijf jaar en acht maanden gevangenisstraf en een geldboete van 25.000 euro geëist. Voor de 32-jarige verdachte, die zich ook moet verantwoorden voor het voorhanden hebben van een vuurwapen, is een eis van 36 maanden gevangenisstraf en een boete van 3.500 euro geuit. Een verdachte werd vrijgesproken, terwijl de zaak tegen de 31-jarige verdachte is aangehouden en later dit jaar verder behandeld zal worden.

De rechtbank zal na de behandeling van deze zaken uitspraak doen.