© Pexels / Pixabay

Man uit Helmond hoort jaren cel eisen wegens plannen om zich aan te sluiten bij IS

In Helmond is een 22-jarige man gearresteerd die ervan wordt verdacht te willen uitreizen om zich aan te sluiten bij de gewapende strijd van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS).

Vandaag stond de man voor de rechter in Oost-Brabant, waar het Openbaar Ministerie (OM) vier jaar gevangenisstraf tegen hem heeft geëist.

Reisplannen naar Somalië

Volgens het OM zou de man in 2023 twee keer van plan zijn geweest om via Ethiopië naar Somalië te reizen, een gebied waar IS actief is. De officier van justitie verklaarde dat er geen twijfel over bestaat dat de verdachte zich bij de terreurorganisatie wilde aansluiten. Op zijn telefoon werden berichten gevonden die hierop wezen, waaronder gesprekken over het leven in grotten en ervaringen van andere strijders.

Aanhouding door AIVD

De verdachte ondernam eerder al een reis naar het gebied waar IS actief is. Hij boekte vliegtickets en regelde een taxi voor een tweede reis. Kort voor zijn vertrek werd hij in oktober 2022 in zijn woonplaats Helmond aangehouden op basis van informatie uit een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD).

Ernstige verdenkingen

In zijn requisitoir wees de officier van justitie op de ernst van de verdenkingen, waarbij het terroristische oogmerk van IS werd benadrukt. Deze terreurbeweging is verantwoordelijk voor ernstige mensenrechtenschendingen, zoals standrechtelijke executies, moorden, martelingen en verminkingen van zowel krijgsgevangenen als burgers.

Eis en uitspraak

Alles in overweging nemend, acht het OM een gevangenisstraf van vier jaar gepast voor deze zaak. De rechtbank zal over twee weken uitspraak doen.