Miljoenen aan blokken cocaïne gepakt in vier containers Rotterdamse haven

Op woensdag 25 september heeft de Douane in totaal 180 kilo cocaïne onderschept in vier verschillende containers in de Rotterdamse haven.

De drugs, met een straatwaarde van 13,5 miljoen euro, werden gevonden in containers afkomstig uit Costa Rica en Ecuador.

Eerste vondst nabij koelmotor

De eerste partij van 50 kilo cocaïne werd aangetroffen nabij de koelmotor van een container beladen met bananen. Deze container was afkomstig uit Costa Rica en had als eindbestemming een bedrijf in Zeeland.

Controle van zeeschip leidt tot meer vangsten

Tijdens een controle van een zeeschip door het Landelijk Visitatie Team van de Douane werden drie extra partijen drugs ontdekt. Ook deze partijen lagen verborgen in de buurt van de koelmotor van containers. Het betrof hoeveelheden van 34, 47 en 49 kilo. Twee van de containers waren gevuld met bananen, terwijl de derde container langoustines bevatte. Deze containers waren afkomstig uit Ecuador en waren bestemd voor bedrijven in Nederland en Duitsland.

Onderzoek door HARC-team

De zaak wordt verder onderzocht door het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie. Het HARC-team, dat al 28 jaar actief is, richt zich specifiek op drugsvangsten in de Rotterdamse haven. De in beslag genomen drugs zijn inmiddels vernietigd.

De Douane blijft alert op de toenemende pogingen om drugs te smokkelen via de Rotterdamse haven, een van de belangrijkste doorvoerhavens voor illegale middelen in Europa.